Walter Trout is ‘on fire’ in Tilburg

Broken, Walter Trout’s 31ste album, is niet zijn meest vrolijke album, maar bluesmuziek is nu eenmaal vaak emotioneel en melancholisch en muzikaal is er natuurlijk genoeg te genieten; vooral Trout’s gitaarspel is, ondanks zijn broze gezondheid nog steeds fabuleus goed.

Door Martien Koolen

Inmiddels is Walter Trout op tournee, waarbij hij muzikaal ondersteund wordt door een fantastische band bestaande uit: Michael Leasure (drums), John Avila (basgitaar), Richard T. Bear (orgel) en zijn zoon Jon op gitaar.

Het heerlijk blues rock-achtige nummer I Can Tell – een Bo Diddley cover – is de opening song en meteen wordt duidelijk dat dit weer een memorabele blues/rock avond gaat worden, want Trout is vanaf de eerste tonen en akkoorden “on fire”, zo te zeggen. Courage In The Dark, een van de beste songs van Trout’s nieuwe album Broken, volgt direct en dit is een van de hoogtepunten van deze avond; Trout op zijn best! Vooral de tekst – “All we can do is hope and pray for just a single ray of light. And the way to light a candle, you know it only takes a spark and we all need a little courage in the dark” – van dit nummer “doet” iets met Trout, maar ook met het publiek… Daarna volgen twee “swingende” nummers, namelijk: Wanna Dance en Ride waarbij het publiek, maar ook de band even lekker “los” kan gaan.

Voordat de titelsong van Trout’s nieuwe album wordt vertolkt geeft Walter een korte inleiding over deze track; lees over Beth Hart dus…. Trout en bassist Avila vormen het vocale duet tijdens Broken, een prachtige, gevoelige blues ballad, met natuurlijk heerlijk gitaarspel! Het absolute muzikale hoogtepunt van deze avond is toch wel We’re All In This Together, dat maar liefst bijna tien minuten duurt, waar duidelijk wordt dat Trout nog steeds tot de top van de bluesgitaristen behoort, want zijn solo’s in dat nummer zorgen echt voor het eerste kippenvel van de avond. Het gitaarduel met zijn zoon Jon tijdens dit nummer is ook zeer indrukwekkend en hierbij valt vooral het speelplezier bij de beide Trouts op; heerlijk jankende en huilende gitaarsolo’s maken dit nummer van het gelijknamige album uit 2017 het blues juweeltje van deze avond.

Tijdens Red Sun, een Floyd Lee cover, zijn er solospots voor Leasure en Bear en deze bijna nostalgische gig wordt afgesloten met de Alabama State Troupers cover Going Down, een nummer dat Trout bijna altijd op de setlist heeft staan en dat ook te vinden is op Trout’s eerste live album uit 1992 met de fantastische titel No More Fish Jokes. Trout’s interessante en humoristische muziekanekdotes zijn zeer zeker ook de moeite waard, maar hij blinkt toch voornamelijk uit als een fantastische, emotionele en gevoelige gitarist. Wat mij betreft kan Walter zo nog wel een tijdje mee, keep on bluesin’ ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *