Edward Reekers Liberty Project

Tekst en foto’s: Harry Pater

Na de albumpresentatie met optreden op 4 augustus 2023 in De Boerderij in Zoetermeer van het soloalbum The Liberty Project van voormalig Kayak-leadzanger Edward Reekers, hoopten velen op een vervolg in de vorm van een tournee waar het hele album gespeeld zou worden. Dit duurde helaas vrij lang, maar in april van dit jaar begon Edward met een uitgebreide tienkoppige band aan een helaas maar vijf optredens tellende ‘tournee’.

Het op één na laatste daarvan was in het DRU Poppodium in het Achterhoekse Ulft. Een dag later was alweer het laatste concert, in Hilversum. Hoe het met de andere concerten is verlopen weet ik niet, maar beide zalen waren niet uitverkocht. In Ulft was het goed druk, ik verwacht dat er zo’n 250-300 liefhebbers waren. In Hilversum waren er hooguit 150 bezoekers, zo hoorde ik uit betrouwbare bron. Het album kreeg uitsluitend lovende recensies en dan verwacht je uitverkochte zalen… want een productie als dit kost natuurlijk veel geld!

De tien muzikanten zijn: Edward Reekers (Kayak, Ayreon) – zang en toetsen, Mark Bogert (Magoria, Knight Area) – gitaren, zang, Bob Wijtsma (Ayreon, Ex Libris) – gitaar, Will Maas (Ilse DeLange, Beth Hart) – toetsen, Stanley Medema – saxofoons, Johannes Adema – basgitaar, Harmen Kieboom (Magoria) – drums en de vocalisten Cindy Oudshoorn (Kayak), Jan Willem Ketelaers (Knight Area, Ayreon) en  
Jane Goulding (Livin’ Blues Xperience). Op het podium dus een schat aan ervaren muzikanten en vocalisten die het volledige album speelden, verdeeld over twee sets. In totaal duurde het optreden 1 uur en 45 minuten.

Het verhaal van het album werd op een groot scherm achter de band in zowel in perfect Engels gesproken als geschreven tekst en filmbeelden vertoond, waarbij ook enkele kleine koren te zien en te horen waren. Het verhaal is losjes gebaseerd op de coronapandemie, namelijk over een plotseling ontdekte ernstige ziekte, gecombineerd met een liefdesverhaal. Edward was de belangrijkste zanger, terwijl zijn ‘favoriete zangvriendinnetje’ Cindy Oudshoorn ook een belangrijke rol had, naast Jan Willem Ketelaers, die ook in een van de filmpjes te zien was.

Muzikaal stond het geheel als een huis, met prachtig gitaarwerk van met name Mark Bogert, die samen met Edward erg belangrijk was op het album. Maar ook gitarist Bob Wijtsma bewees zijn kunnen, evenals toetsenist Will Maas en de andere muzikanten. Ook Jane Goulding zong een van de mooie songs van het album. Het was, om kort te gaan, een prachtige avond, van een rockopera of rockmusical, die je eigenlijk in een theater zou moeten zien en horen. Edward liet na afloop weten daar wel voor in te zijn, ‘maar ze moeten ons wel willen hebben!’ In elk geval komt er op 24 augustus een vervolg in poppodium De Boerderij in Zoetermeer. Mijn advies aan de dames en heren theaterprogrammeurs: boeken dit Project, is toch veel beter dan al die tributebandjes!?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *