Lucassen & Soeterboek’s Plan Nine

THE LONG-LOST SONGS

Goede classic rock, het lijkt een uitstervend fenomeen. Althans, als we de geringe aandacht in de mainstream media als graadmeter gebruiken. Onzin natuurlijk. Als je goed op zoek gaat, vindt je pareltjes. Soms op steenworp afstand. Het albums The Long-Lost Songs van prog- en rockkoning Arjen Lucassen en zanger Robert Soeterboek is zelfs meer dan een pareltje. Begin jaren 90’, jaren voor de start van Ayreon, vonden de twee elkaar. Er werden ideeën uitgewisseld en wat songs geschreven. Maar de actualiteit van toen deed anders beslissen. Arjen groeide uit tot een waar fenomeen en Robert bleef een zanger met internationale vocale kwaliteiten.

Twee jaar terug was er opeens weer contact. De songs werden afgestoft, bewerkt maar het oorspronkelijke DNA bleef intact. Dat blijkt bijna 35 jaar later nog perfect te werken. Samen met klasbakken zoals gitarist Marcel Singor, drummer Koen Herfst, bassist Peter Vink die er oorspronkelijk al bij was en de fenomenale producer/toetsenman Joost van den Broek werd in Arjen’s studio een waar meesterwerkje in elkaar gesleuteld. Waar Arjen in zijn eigen projecten toch vaak voor langgerekte composities gaat, staat dit album vol catchy songs.

Het instrumentale niveau ligt hoog, internationaal hoog. Pak bijvoorbeeld Get Down To Bizniz, zo’n nummer waar alles klopt. De vette gitaarriff van Singor, de heerlijke stem van Soeterboek die met gemak de humor van The Sweet’s Brian Connolly afwisseld met de power van Ronnie James Dio en de blues van David Coverdale.  In het slepende Before The Morning Comes worden weer totaal andere kwaliteiten aangesproken. Deze ingetogen song zou niet misstaan op bijvoorbeeld Rainbow’s Rising.  Het snelle Let It Ride heeft het losse van Van Halen en de groove van Deep Purple.

In de song krijgen Singor en Van Den Broek alle ruimte op hun virtuositeit te etaleren. Ook de koortjes zijn absoluut een pluspunt. De single Ice On Fire is weer AOR-rock ten top en zou begin jaren ’80 echt een hit zijn. Dat geldt ook voor het Styx-achtige Gimme Me The Night waar Soeterboek nog eens laat horen wat een geweldige vocalist hij is. Het maakt van deze The Long-Lost Song meer dan zomaar een aardig flashback-project.

Ik zeg: hup, de studio en meer van dit moois creëren. Live is deze band overigens op 7 juni te zien in De Boerderij in Zoetermeer, 14 september in De Baroeg in Rotterdam, 15 november in Gelderlandfabriek in Culemborg, 16 november in ’T Beest in Goes en 18 januari in Heyhoef-Backstage in Tilburg.

Morgenmiddag zaterdag 18 mei geven ze in de Waterput in Bergen op Zoom een instore!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *