Wonderwall Oasis

‘Wonderwall’ van Oasis | Hitjescollege

You love it or you hate it, maar wát een hit is dit. Wonderwall van Oasis veroverde in 1995 de hitlijsten in verscheidene landen. Oasis werd in 1991 opgericht in Manchester en vormde zich uit een eerdere band genaamd The Rain. De oude zanger werd afgewimpeld en via een auditie kwam Liam Gallagher bij de band, die ook met de naam Oasis op de proppen kwam. 

Tekst: Boyd Bas en Jelle Leeuw van @hitjescollege

Bij het eerste optreden van Oasis in augustus ’91 in Manchester ging de broer van Liam Gallagher, Noel Gallagher, mee met de band om zijn jongere broer te zien spelen. Hij vond ze niet erg goed, maar zag er langzaamaan wel een idee in om deze band te gebruiken als springplank voor zijn eigen liedjes, die al jaren op de plank lagen. Noel schoof zijn ambitie niet onder stoelen of banken en benaderde de band met de vraag of hij niet de songwriter en lead vocalist mocht worden, onder voorwaarde dat de andere bandleden zouden streven naar commercieel succes. Hij had talloze ideeën en gaf de groep de kickstart die ze nodig hadden. Op het debuutalbum ‘Definitely Maybe’ had de band een nog wat ongepolijste stijl, maar het album daarop, (What’s the Story) Morning Glory?, was softer en verfijnder. Hierop floreerde Noel Gallagher als songwriter met nummers als Don’t Look Back In Anger, Champagne Supernova en dus het alom bekende Wonderwall.

Wonderwall van Oasis

Noel Gallagher vertelt in 1996 dat het nummer Wonderwall geschreven is voor zijn toenmalige vriendin en latere vrouw Meg Matthews. Deze zogeheten ‘wonderwall‘ is bedoeld als symboliek. Het gaat om de wondere muur die puberjongens op hun kamer hebben, met posters van hun idolen, sportteams, en verdwaalde Pamela Andersons. Met zo’n muur vergelijkt hij zijn vriendin, als zijn ‘wonderwall‘ in levenden lijve. Het stel scheidde in 2001 en plots vertelde Gallagher dat het nummer juist níét over zijn ex-vrouw gaat. Hij zegt hier zelf het volgende over: “The meaning of that song was taken away from me by the media who jumped on it. And how do you tell your Mrs. it’s not about her once she’s read it is? It’s about an imaginary friend who’s going to come and save you from yourself.” Over een denkbeeldige vriend gaat het dus, en niet over mevrouw Matthews. Ik vind toch de eerste verklaring logischer. Ik zou Noel dan ook mee willen geven: Don’t Look Back In Anger naar je ex-vrouw, maat!

Geinspireerd op Wonderwall Music van George Harrison

Tot slot: de titel Wonderwall is geïnspireerd op Wonderwall Music, een instrumentaal album van George Harrison dat hij in 1968 produceerde voor de gelijknamige film Wonderwall. Het was het eerste album dat door een solo Beatle werd uitgebracht. Overigens is het album (What’s the Story) Morning Glory?, waar Wonderwall op staat, het op één na best verkochte album ooit in Groot-Brittannië. Op nummer 1 staat Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van uiteraard, en opnieuw, The Beatles.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws