Classic Album: David Gray’ White Ladder!

White Ladder maakte David Gray miljonair, maar ook ‘de man van die ene succesplaat’. “Het is tijd om mijn bokshandschoenen neer te leggen en met een goed gevoel terug te kijken op het grootste succes uit mijn carrière.” Dat is precies wat hij 20 jaar na release doet. White Ladder is opnieuw verschenen en in april speelt hij in Nederland de iconische plaat in zijn geheel.

TEKST: JEAN-PAUL HECK

“Twee jaar had ik absoluut ferm nee gezegd om aan het jubileum van White Ladder een tour op te hangen. Laten we het houden op een rare verandering, waardoor alles opeens op de goede plaats viel. Ik weet ook zeker dat het bij deze ene keer zal blijven.”
Om zo natuurgetrouw bij het origineel te blijven, doet Gray weer een beroep op zijn oude muzikanten die destijds ook aan de plaat meewerkten en met hem op tour gingen. “We hebben zelfs exact dezelfde spullen gebruikt als toen. Het grappige is dat het meteen klonk zoals 20 jaar geleden. Het is toch een soort spierherinnering die kenmerkend is voor goede muzikanten. Het gevoel was er meteen weer. Het werd ook meteen losgekoppeld van het haast iconische succes van White Ladder. In de repetitieruimte ging het puur om de sound die we destijds in de studio creëerden.”

BESCHEIDEN PLAATJE

Het zorgde ook voor de nodige emoties bij Gray zelf. “White Ladder werd nooit gemaakt met de intentie dat het een kraker zou worden. Het was een klein, bescheiden plaatje dat ik opnam in mijn slaapkamer. Meer niet. Zo klinkt het ook. Het album draaide puur om de liedjes die erop staan. Niets meer en niets minder.” Gray begint nog te lachen als hij de gezichten van zijn oude muzikanten voor de geest haalt. “Vooral drummer Graig McClune zit tijdens repetities continu met een enorme grijns achter zijn drumkit.” Gray heeft in interviews na het succes van White Ladder aangegeven dat hij niet altijd met een top gevoel terugkijkt op die periode. “Succes is een zak vol verschillende emoties. Ik worstel nog altijd met de power die deze plaat voortbracht. Het hangt continu als een schaduw over mij heen. Bij elke show die ik in elkaar draai, moeten de songs van White Ladder altijd het centrum vormen. Dat is geen keuze, dat is een must. 

Lees het volledige interview + nog veel meer in de nieuwste (6-2019) editie van Soundz Magazine!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws