Cheap Trick

Waar zijn ze gebleven? | Cheap Trick

Cheap Trick is getrouwd met hun monsterhit I Want You To Want Me. Leuk, maar ook jammer. De band was immers een grote inspiratiebron voor bands zoals Nirvana, Bon Jovi, Smashing Pumpkins en Weezer. Maar ze bestaan nog steeds. Backstage in Manchester blijken de ambities van Cheap Trick nog altijd torenhoog.

Tekst: Jean-Paul Heck

In een potsierlijke blazer banjert leadgitarist Rick Nielsen de kleedmaker in van de Manchester Arena. Vanavond speelt hij in het voorprogramma van Def Leppard en eigenlijk is dat een beetje raar. Def Leppard-gitarist Phil Collen had een halfuur ervoor nog gezegd dat hij en zijn bandleden opgroeiden met de legendarische live-plaat van Cheap Trick met de titel At Budokan. We schrijven 1978 en de band uit Rockford, Illinois was het snoepje van het jaar. De band scoorde overal met de live-versie van dat schattige liedje I Want You To Want Me. Je kent het wel, dat nummertje met al die gillende Japanse fans. Daarna volgde de hit Surrender. De band wist die topvorm een poosje vast te houden.

Cheap Trick in Rock & Roll Hall Of Fame

Het album Dream Police (’79) mocht er zijn en voor All Shook Up wist de groep zelfs Beatles-producer George Martin te strikken. Het kon niet op maar de plaatverkoop liep langzaam terug. Ondanks het inhuren van cracks, zoals Todd Rundgren en Queen-producer Roy Thomas Baker stond de toekomst van Cheap Trick op het spel. Pas na een commerciële injectie van hun platenlabel, scoorde de band in 1988 weer een monster-hit met de aanstekerballade The Flame. Na een warrige periode, herpakte de groep zich in 1997 met het titelloze album Cheap Trick. En eindelijk kreeg het viertal vorig jaar de terechte beloning. De band werd opgenomen in de Rock & Roll Hall Of Fame. Onderweg verloren ze wel de illustere drummer Bun. E Carlos, maar voor de rest is de oer-bezetting met Nielsen, zanger Robin Zander en bassist Tom Petersson nog volledig intact. Nielsen, 70 alweer, schreef in zijn lange carrière een aantal prachtige songs, maar al te vaak werden die ondergesneeuwd door zijn grappen en grollen.

Gitarist en cultheld Rick Nielsen

Hier in Manchester is het niet anders. Nog voordat er nog maar één vraag is gesteld, passeert zijn hele foto-opslag uit z’n telefoon. Rick met Queen-gitarist Brian May, Rick met Jeff Lynne, Rick met Paul McCartney, Rick met Steven Tyler… Niet zo gek, want voor velen is Nielsen een absolute cultheld. Terwijl hij met zijn pet speelt, komt Zander binnen. De volgens David Coverdale meest onderschatte zanger in het rockcircuit lacht hard. “Is hij weer aan het stoefen?” Nielsen riposteert meteen. “Ga jij nu maar je blonde haartjes kammen sweety!” De twee kennen elkaar van haver tot gort.

Ogen gericht op Amerika

In 1973 haalde de gitarist ‘mooie jongen’ Zander bij Cheap Trick. “Hij was de jongen die álles had. Een geweldige strot en het gezicht van een engel.” Met Zander en de al even aantrekkelijke Petersson had Niels het volledige pakket in huis. “Bun en ik waren de nerds. De jongens waar de meisjes hard voor wegrenden. Maar Tom en Robin waren de kerels waar vrouwen meteen het bed mee in wilden duiken.” Nielsen, zoon van een echtpaar dat professioneel operamuziek zong, had vanaf het begin zijn ogen gericht op Amerika. “Daar gebeurde het. The Who, Cream, The Faces, Led Zeppelin en natuurlijk The Beatles. Ik heb nog nooit een nummer geschreven waarbij iets van die band in mijn hoofd voorbij dwarrelde.”

Is Cheap Trick nog steeds samen?

Niet zo gek dus dat hij bevroor toen John Lennon Nielsen en Bun E. Carlos vroeg om mee te spelen op zijn album Double Fantasy. “Ja, hij was een fan. Van onze liedjes en onze chaotische sound.” Die sound werd haast tenietgedaan doen eind jaren ’80 de platenlabels zich met Cheap Trick gingen bemoeien. “Opeens moesten we met zogenaamde ‘hitmakers’ gaan werken. Oh ja, we scoorden hits, maar het was allemaal even vreselijk”, zegt Nielsen nu over deze periode. De laatste twintig jaar loopt alles weer op rolletjes. Albums zoals The Latest (2009) We’re All Right! (2017) behoren zelfs tot het betere werk uit het toch al zo rijke oeuvre. “En we gaan door. We willen immers nog altijd de beroemdste band ter wereld worden.”

Lees meer van deze rubriek:

Waar zijn ze gebleven? | John Waite & The Babys

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws