Exclusief: 25 jaar Van Dik Hout

De Nederlandstalige rockband bestaat 25 jaar. Eigenlijk al ruim dertig, maar zanger Martin Buitenhuis wil de eerste jaren ‘aanrommelen’ niet meetellen. “We zijn gaan tellen vanaf onze titelloze debuutplaat met de hit Stil In Mij uit 1994.” Het jubileumfeestje gaat verder dan alleen het succes van die ene plaat met fans vieren. De band komt met Één Nacht Eeuwigheid, hun tiende studioalbum waarop de band zich met twaalf sterke liedjes opnieuw uitvindt. 

Alle clichés over dat vriendenclubje dat samen een bandje begon en elkaar niet eens eeuwig trouw hoefde te beloven om bij elkaar te blijven, zijn van toepassing op Van Dik Hout. Jonge jongens uit Den Helder, deels bij elkaar uit de klas, met een gedeelde passie voor muziek. Martin Buitenhuis (zang), Dave Rensmaag (gitaar), Sandro Assorgia (gitaar) en Benjamin Kribben (bas) gingen samen muziek spelen die ze kenden. Martin:,, Liedjes van The Stones, The Doors, U2, Beatles. Repeteren om je instrumenten te leren bespelen. Drummer Louis de Wit kwam er in 1988 als laatste bij. Hij was al de derde drummer.” Louis kwam er als laatste bij, hield het dertig jaar vol, maar verliet in 2018 als eerste de band. Dave:,, Dat deed even pijn. Maar we zijn nog steeds vrienden, hoor. En respecteren zijn keuze. Je houdt een band het liefst compleet origineel. We hebben nu drummer Oscar Kraal en toetsenist Patrick van Herrikhuyzen erbij. Dat voegt nieuw elan en nieuwe energie toe. Die krijg je cadeau, dat weet je vooraf niet. We hadden met Oscar het oude werk al eens doorgenomen. Toen legde ik uit wat we in gedachten hadden voor Goud Uit Het Niets, het eerste nieuwe liedje dat we met hem gingen repeteren. Hij tikt af en drieënhalve minuut later waren we klaar. Meteen alles raak! Schot in de roos. Kijk, wij vier blijven Helderse jutters, maar met die Hagenees erbij functioneert het dus ook prima!” 

Restaurant de Koe 

Onze interviewafspraak is in het Amsterdamse restaurant De Koe, op een steenworp afstand van De Melkweg en het Leidse Plein in Amsterdam. Een bolwerk van muzikanten, al een hele poos gerund door Dave, met ook Martin inmiddels als mede-eigenaar. Tal van werkende muzikanten, van onder meer Indian Askin, staan achter de bar of in de keuken. De tijd dat de bandleden van Van Dik Hout in Den Helder woonden, ligt al een tijd achter hen. Onhandige plek, zo helemaal bovenin Noord-Holland. Hun Helderse nuchterheid hebben ze wel behouden. Martin: ,,We deelden ongetwijfeld een aantal eigenschappen. Anders kun je het onmogelijk zo lang bij elkaar uithouden. We hadden destijds allemaal de ambitie om de eerste stappen te maken binnen de popwereld. Er was de drang een avond te kunnen vullen met eigen songmateriaal. Dat is een mooi streven, maar ook heel veel werk, als je met niets begint en pas een jaar of achttien bent. Maar het lukte. We hebben die eerste stap gezet en daar veel voor opgegeven.” Dan start het uitwaaien van bandleden. De meesten gaan studeren, een aantal in Amsterdam. Het blijkt een beproeving voor het ambitieuze Van Dik Hout. Martin:,, Je§ kunt geen twee heren dienen. Je wilt je hart volgen en dat is dapper. Pas dan kom je op het pad van wat je te melden hebt. Dan ontdek je waarom je muziek ging maken. Uiteindelijk heeft niemand zijn studie afgemaakt. Dat kwam ook omdat de doorbraak razendsnel kwam. Als je een avond kunt vullen met eigen liedjes heb je er ook genoeg voor een album. Met de release van de single Stil In Mij ging er een bom af. We werden meteen gelanceerd naar een volgende fase. Binnen een week eigenlijk al. Dan gaat plots alles ‘aan’. Je kreeg in één klap alles wat je wilde. Ja, dan begint feitelijk ook meteen het harde werken om dat wat je plots hebt te continueren en uit te bouwen.” Dave: ,,De meest logische stap voor ons was de wens om een complete avond op dat podium indruk te maken. Een avond met alles erop en eraan. Vol emotie, met mensen die meedoen in een volwaardige show waar alles aan klopt.” 

GESTOORDE PASSIE 

Martin en Dave vertellen dat je alle vijf dezelfde ‘gestoorde passie’ moet bezitten om alleen dat te willen doen. Dave: ,,Van de ene dag op de andere sta je als jonge band in het middelpunt van de belangstelling. Dat moment moet je pakken, maar dat kan alleen als je er alle vijf volledig voor gaat. Dat we er ook van zouden moeten kunnen leven op een langere termijn, dat vond je op die leeftijd totaal niet belangrijk. Met eigen songs scoren, dat wilde je. Jouw liedjes naar buiten brengen, daar draaide het om. Geld? Daar waren we helemaal niet mee bezig. De gevolgen? Daar dacht je niet over na. Toekomst? Ach, als ik dertig ben en er is niets meer, dan ga ik wel iets anders doen. Tot die tijd wilde je er alles aan doen als band te slagen.” Martin: ,,Dat we nu nog bezig zijn, heeft alles te maken met het feit dat die drang en passie naar nieuwe muziek maken gebleven is. Zonder passie komt er niets relevants uit. Nieuwe liedjes, die zitten in je. Die moeten eruit. Dat wil je, en dat blijft zo.” 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws