Twenty One Pilots: Scaled and Icy | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Scaled and Icy van Twenty One Pilots

Tekst: Jean-Paul Heck

Twenty One Pilots hoort tot de allergrootste acts ter wereld. Ze waren de eerste groep waarvan elke song van hun albums Vessel (2012) en Blurryface (2015) de gouden status behaalde. Daarmee zijn ze niets minder dan een cultureel fenomeen. Toch wel bijzonder want de songs van Twenty One Pilots zijn zelden vernieuwend en hun mix van synthesizerpop, rock en rap is al vaker gedaan. Maar het geheim zit in de teksten en de werkelijk sublieme uitvoering.

Zomerse rock

De twee mannen uit Ohio schuwen de emotie niet en spreken direct tot een hele groep jongeren. Net zoals bijvoorbeeld ook Billie Eilish doet maar dan op een andere manier. Het nieuwe werkstuk is wat betreft toonzetting toch wat anders. De sfeer en teneur is optimistischer en minder down. Wat je krijgt voorgeschoteld is zomerse rock die doet denken aan Fountains Of Wayne, Weezer en zelfs de Beach Boys. Zonnige pop voor een wereld die aan het opkrabbelen is.

Volwassen geworden

Scaled and Icy opent met het optimistische Good Day. Die trend zet zich door op de rest van de plaat waarop Tyler Joseph als gitarist is te horen en Josh Dun de drums voor zijn rekening neemt. Soms ook schurkt de nieuwe stijl van dit duo aan tegen dat van label-genoten Panic! At The Disco. Het experiment wordt niet geschuwd zoals op het ijzersterke No Chances. Mooi is ook om te zien dat de mannen volwassen zijn geworden. Zo bezingt Joseph de liefde voor zijn 16 maanden oude dochter en blikt hij in zijn teksten vaker terug op zijn jeugd.

Als geheel is Scaled and Icy bijna net zo sterk als het meesterwerkje Trench (2018) en is het mooi om te zien dat het duo het lef heeft om weer een andere richting in te slaan die mij in ieder geval zeer kan bekoren. Daarnaast is het album werkelijk perfect geproduceerd door de mannen in samenwerking met cracks zoals Greg Kurstin, Mike Elizondo en Paul Meany.

Wil je dit album van Twenty One Pilots winnen? Stuur dan een e-mail naar: info@soundz.nl!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws