Train in Vain van The Clash | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Train in Vain van The Clash. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Het album London Calling uit 1979 van punkrockgroep The Clash heeft een nogal iconische hoes, gebaseerd op Elvis Presley’s eerste album “Elvis Presley”. De woorden London Calling staan precies op dezelfde manier op de hoes als de woorden Elvis Presley op het gelijknamige album uit 1956. Midden op de hoes prijkt echter bassist Paul Simonon, in plaats van Elvis, die zijn bassgitaar stuk ramt tijdens een concert in The Palladium, New York.

Het is een mooie referentie van The Clash naar The King of Rock ’n Roll, ware het niet dat The Clash vergeten was te refereren naar alle tracks op hun eigen nieuwe album. Zo ontbrak op de hoes het nummer “Train in Vain (Stand by Me)”. Het verhaal gaat dat “Train in Vain” na de productie van “London Calling” pas gerealiseerd is voor een flexidisk van Brits muziektijdschrift NME. Flexidisks werden gebruikt voor het CD-tijdperk om geluidsdragers mee te sturen met een tijdschrift. Ze waren slap, waardoor ze met de post haast niet braken.

Echter, de flexidisk ging uiteindelijk van de baan, waardoor “Train in Vain” als een slak zonder huisje achterbleef. In allerijl wilde de band het nummer nog op hun nieuwe album zetten, wat op zich nog kon, maar de hoezen waren allemaal al ontworpen en gedrukt. De enige aanwijzing dat “Train in Vain” op “London Calling” zou staan, was een ingekerfde titel van het nummer op kant 4 van de LP, als allerallerlaatste van de dubbel-lp.

Dit feit maakt het nummer niet minder de moeite waard! Het nummer heet Train in Vain, maar deze woorden worden niet in het lied gezongen. Deze lyrieken zijn echter gebaseerd op het nummer “Typical Girls” van The Slits, waarin gezongen wordt: “Typical girls stand by their man”. Mick Jones, gitarist van The Clash, ging kort voor het schrijven van “Train in Vain” uit elkaar met Viv Albertine, gitariste van The Slits. Viv Albertine was bepaald geen typical girl en stood dan ook niet by haar man.

Jones kwam geregeld met de trein naar Albertine toe, maar ze liet hem, hoe cru ook, gewoon buiten staan. De vergeefse treinreis, oftewel: Train in Vain.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws