Toto laat zijn klasse zien in de Ziggo Dome

Het blijft een raar gegeven. In welke conversie Toto ook op tour gaat, de klasse blijft gehandhaafd. Op de beginjaren jaren na, hield de band uit Los Angeles er vanaf midden jaren ’80 een open deur beleid op na. Nadat eerst zanger Bobby Kimball uit de band werd gezet, was het een komen en gaan van leadzangers. Dat was nog wel op te vangen. Toen daarna eerst toetsenman Steve Porcaro het vlaggenschip verliet en ook nog eens mede-grondlegger van de band en drummer Jeff Porcaro overleed, leek de strijd toch wel gestreden.

Tekst: Jean-Paul Heck

Foto’s: Ans van Heck

Maar nee, Toto hield stand. Vooral door gitarist Steve Lukather en toetsenman David Paich. Laatstgenoemde haakte een aantal jaren geleden echter ook af. Althans, het toeren zag hij vanwege gezondheidsperikelen niet meer zitten.

De afgelopen jaren had Toto een bezetting die dicht bij de oude sound zat. Zelfs Steve Porcaro was teruggekeerd en met drummer Shanon Forrest had de band eindelijk een slagwerker in huis die de sound van Jeff Porcaro akelig dicht benaderde. Totdat opeens het nieuws kwam dat Toto het voor gezien hield. Dat was jammer want met de teruggekeerde zanger Joseph Williams die meedeed op de platen Fahrenheit en The Seventh One leek alles zo mooi op de rails te staan.

Maar Toto is een kat met negen levens. Dat werd gisteravond in de Ziggo Dome weer duidelijk. Lukather en Williams wisten een nieuwe bezetting in elkaar te flansen die de band een volstrekt nieuw smoelwerk gaf. Met ondermeer Snarky Puppy-drummer Robert ‘ Sput’ Searight, ex-Prince toetsenn Dominique ‘ Xavier’ Tamplin, alleskunners Steve Maggiora en Warren Ham en voormalig Huey Lewis & The News-bassist John Pierce staat er weer een ferme band. Sterker nog, nooit eerder speelde Toto zo fris en groovy als gisteravond in de Ziggo Dome.

Dat lijkt niet zo verassend maar dit is het wel. Het DNA van de Toto-sound is immers niet eenvoudig. Maar met haast speels gemak en een hoop spelplezier wist Toto de uitverkochte zaal mee te krijgen.

Na de opener Hold The Line, putte de band uit het zo rijke oeuvre. Till The End, de fraaie opener van Fahrenheit werd van stal gehaald. Daarna volgden de oudjes White Sister en Georgy Porgy. Laatstgenoemde song kreeg een volstrekt ander arrangement. Gewaagd maar wel geslaagd. Wat opvalt is dat Williams en in mindere mate Lukather soms wat moeten smokkelen in de hoge zangregisters. Maar in de persoon van Maggiora en Tamplin hebben ze twee cracks in huis die met gemak dat probleem in Amsterdam wisten te tackelen.

Toto

Het eerste hoogtepunt viel te noteren in de vorm van het langgerekte Kingdom of Desire. Een song van de onvolprezen Danny Kortchmar waarin Lukather nog maar eens liet horen waarom hij wordt gezien als de meest veelzijdige gitarist ter wereld. Indrukwekkend was ook de drumsolo van Searight. Hij komt uit een volstrekt andere school dan bijvoorbeeld Porcaro en Simon Phillips maar juist daardoor geeft hij het huidige Toto een schop onder de kont.

Toto

Na het lekker gespeelde oude You Are The Flower, de immer mooie ballade I Won’t Hold Back en het uiterst funky gespeelde Waiting for Your Love van het album 4, was daar opeens David Paich. De oprichter van Toto was speciaal voor dit Nederlandse concert naar Amsterdam gevlogen. Hij mocht meteen aan de bak als zanger en toetsenman in Home of the Brave, volgens velen fans de beste song die Toto ooit opnam. En Paich bleef staan tot het einde. Daar zag hij van dichtbij dat ‘ zijn’ Toto ondanks allerlei hobbels in het verleden nog altijd fier overeind staat.

Toto

Klasse zal zich nooit verloochenen. Dat werd in de Ziggo Dome wel duidelijk.

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws