TOTO in stukjes

Toto gaat gewoon verder en wie Steve Lukather een beetje kent, zal dat niet als een verrassing ervaren. Een nieuw plaat zit er volgens hem niet meer in. Toto bestaat nu uit hem en zanger Joseph Williams die in twee versies van Toto de microfoon ter hand naam. Beiden brengen nu een soloplaat uit.

Tekst: Jean-Paul Heck

Fotografie: Alex Solca

Wie Soundz de afgelopen jaren heeft gelezen, weet hoe de band Toto jarenlang door de muziekwereld strompelde. Maar alles veranderde rond 2018. Opeens werd Toto weer hip doordat de hitsong Africa door een jong publiek werd geadopteerd en de band Weezer het nummer zelfs coverde. Terwijl de populariteit van de band in zowel Europa, als thuisland Amerika weer grootste vormen aannam, was de druk van buitenaf immens.

Rechtszaken die de weduwe Susan Porcaro Goings van de al 30 jaar geleden overleden drummer Jeff Porcaro aanspande en gezondheidsproblemen van medeoprichter David Paich brachten de club uit Los Angeles aan het wankelen. De toetsenman, componist en zanger die de afgelopen jaren al meerdere keren afhaakte, lijkt nu echt met pensioen te zijn. En de bezetting waarmee Toto 2 jaar terug nog zo succesvol toerde is door Lukather aan de kant geschoven. Wat rest is een ongewisse toekomst. Maar wie de mondige leider van Toto een beetje kent, weet dat hij de band tot de laatste snik in leven zal houden.

Maar goed. Lukather komt met I Found The Sun Again op de proppen, terwijl Williams uitpakt met Denizen Tenant. De plaat van de zanger komt nog het dichtst in de buurt van de Toto-sound. Zeker ook omdat er oudgedienden meedoen, zoals: Lukather, Paich, oud Toto-drummer Simon Phillips, de bassisten Leland Sklar en Nathan East [die beiden in de band speelden] en percussionist en trouwe Toto-frontsoldaat Lenny Castro. Lukather omringt zicht met sterren van de buitencategorie, zoals: Eagles-gitarist Joe Walsh en Beatles-drummer Ringo Starr. Maar de platen zijn wel een twee-eenheid. Dat zie je aan de twee fototechnisch identieke covers en de rol die beiden op elkaars platen spelen. Tijd dus voor een tweegesprek.

Hey Steve. We spraken de laatste jaren vooral over het nieuwe succes van Toto. Maar zie hier, je hebt een bijna volledig nieuwe band geformeerd. 

Lukather: “Ik heb het al zo vaak over die rechtszaak gehad. Die vrouw [Suzanne Goins] heeft ons zo te pakken gehad. Ze heeft er alles aan gedaan om een toekomst voor Toto te dwarsbomen. Maar Toto is mede het geesteskind van mij en David Paich en we zijn nog altijd betrokken bij de band. Of ik nog contact met de familie Porcaro? Nee, helemaal niet. Ook niet met Steve Porcaro. Natuurlijk was het mooi dat hij een tijdje bij de band terugkeerde, maar uiteindelijk was hij net zo hebberig en wilde een deel van de taart.

Hij is in de jaren 80 afgehaakt, terwijl wij al die jaren het Toto-schip drijvende hebben gehouden. Maar toen het om de rechten van de Toto-naam ging, stond hij wel vooraan. Ook met de weduwe van Mike [Mike Porcaro: Toto-bassist die overleed aan de ziekte ALS] heb ik geen contact meer. Ze hebben de rijen gesloten. Maar David, Joseph en ik heb besloten om de Toto-legacy voort te zetten.”

Toch wel jammer dat die laatste bezetting is gesneuveld.

Lukather: “Dat klopt, maar tijdens de laatste tournee wist ik al dat ik niet met hen verder wilde gaan. Er was alleen maar gezeik over alles en nog wat. Ongelooflijk want we speelden enorme venues vol op plaatsen waar we nooit eerder met Toto hadden gestaan. Het succes en de animo waren enorm, maar het was nooit genoeg. Daarom wil ik schoon schip maken met deze totaal nieuwe muzikanten van jonge topmuzikanten. Of het zal klinken als Toto? Moet ik jou even alle persoonswisselingen in de geschiedenis van de band opnoemen?

Het heeft toch altijd geklonken als Toto? Natuurlijk zal het anders klinken dan Toto op de plaat, maar dat is helemaal niet erg. Die jongens weten echt wel hoe ze het oeuvre moeten spelen en daarnaast vormen Joseph en ik het hart van de band. David Paich zal soms nog live bijspringen, maar dat zal sporadisch zijn. Kijk, de wereld wil nog steeds de songs van Toto live horen en ik werk daar maar al te graag aan mee.”

Joseph, je maakte eerder soloplaten, maar je hoort aan alles dat je dit keer perfectie nastreefde. En trouwens, wat een bezetting!

Williams: “Veel van de muzikanten die om mijn plaat meespelen, zijn gewoon mijn vrienden. Ik ben opgegroeid in Los Angeles en door mijn vader [filmcomponist John Williams van onder meer Star Wars en Jaws] kwamen al op jonge leeftijd allerlei topmuzikanten over de vloer. Ik ken Steve en Dave al vanaf mijn kinderjaren, maar was destijds te jong om al deel uit te maken van de eerste bezetting van Toto. En grootheden zoals: Lenny Castro en Nathan East ken ik ook al meer dan 5 decennia.

Mooi is ook de aanwezigheid van John Pierce, de bassist van Huey Lewis. Ik ben echt superblij dat deze plaat gewoon wereldwijd te koop is. Ik heb eerder albums uitgebracht, maar die waren nauwelijks in de winkel te koop.”

Je hebt lang gewerkt aan Denizen Tenant. Volgens mij heb je de lockdownperiode ten volle benut.

Williams: “De tijd was echt perfect. We zouden in 2020 niet met Toto op tournee gaan en toen viel COVID-19 keihard binnen. Dat was de periode waarin ik rustig aan deze songs kon werken. Het is geweldig dat er veel muzikanten meedoen die in een bepaalde periode in Toto hebben gespeeld. Zelfs drummer Simon Phillips doet mee. Ik vind hem echt geweldig en zijn spel paste heel goed bij de stijl van deze plaat. Ik heb maanden keihard gewerkt aan de productie van Denizen Tenant die ook helemaal van mijn eigen geld heb moeten bekostigen.

De platendeal met het Nederlandse label Mascot kwam pas veel later. Kijk, mijn songs klinken niet echt als Toto, maar ik heb in al die jaren zoveel andere dingen gedaan, zoals het componeren voor soundtracks. Al die invloeden zijn terug te horen.”

Steve, jouw plaat is anders. Naast een aantal nieuwe songs cover je ook een paar classics.

Lukather: ,,Ik ben alweer een aantal jaren sober en zeer verliefd op een mooie vrouw. Ik heb de zon weer gevonden. Zo is het maar net. Ondanks al die juridische bullshit rondom Toto, heb ik het nog altijd naar mijn zin. Ik heb een mooie huis, een geweldig gezin en trek nog altijd met mijn gitaar de wereld rond. Een Toto-album zit er voorlopig niet in. Maar ik had een paar prima ideeën. Ik ben terug gegaan naar het allereerste begin. Toen ik nog droomde van toeren en platen opnemen.

We hebben het over eind jaren 60, begin jaren 70. Het is allemaal heel losjes gegaan. Eén song per dag, acht in totaal en nog eens 8 dagen om het te mixen. Het is geweldig dat Ringo Starr meedoet. Ik speel al jaren in zijn allstarband en dat is echt een feest. Ringo is één en al positiviteit. Ik teken ervoor om op dezelfde manier oud te worden.”

Komt er echt geen nieuw album van Toto meer?

Lukather: “Ik denk het niet. Er is de laatste tijd te veel gebeurd rondom die band. Maar gelukkig zijn er nog miljoenen over de hele wereld die ons live willen zien. We hebben zo’n geweldig oeuvre opgebouwd. Op dit moment ben ik gelukkig. Ik kan genieten van mijn gezin en zie hoe mijn jonge kinderen opgroeien. Ik hoef ook niet meer 6 dagen per week elke avond 2 uur op het podium te staan. Ik haal mijn voldoening uit heel andere dingen. Ik ben nooit een opmaker geweest en heb altijd geld achter de hand gehouden.

Heel dat ‘sterrenleven’ heeft mij nooit getrokken. Maar ondanks dat zetten Joseph en ik Toto voort. Voor de coronacrisis ging de band als een speer en dat willen we doorzetten. We noemen het de New Toto: The Dogz of Oz Tour. We hebben echt een topband. De laatste bezetting was ook geweldig, maar dat waren allemaal studiomuzikanten die niet voor minder dan tienduizend dollar per week in een tourbus stappen. Als straks de coronacrisis voorbij is, kunnen de fans van Toto en van Joseph en mijzelf met volle teugen genieten.”

De albums Denizen Tenant van Joseph Williams en I Found The Sun Again van Steve Lukather zijn nu te koop.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws