Toto - Africa

Toto: Africa | Hitjescollege

Africa van Toto is misschien wel een van de bekendste nummers ter wereld. Buiten dat het nummer overduidelijk iets te maken heeft met Afrika, is het voor het leeuwendeel van de luisteraars een raadsel waar het nummer van Toto nou echt over gaat. Benieuwd? Lees verder! 

Tekst: @hitjescollege
Het idee en de tekst van het nummer kwamen van Toto-bandlid David Paich, die aan het klooien was met zijn nieuwe keyboard en tijdens dit laagdrempelige geklooi plotseling de openingstonen speelde van Africa. Dit klonk zo goed dat hij hier iets mee moest! Een waar eureka-moment volgde en na zes maanden werken aan de tekst durfde hij het nummer pas te laten horen aan de rest van de band.

Africa van Toto: geschreven door David Paich

Leuk en aardig, maar waar slaat de tekst dan op? Het lied gaat volgens David Paich over een man die verliefd wordt. Alleen niet op een persoon, maar op het continent Afrika. Een deel van de inspiratie voor de tekst heeft Paich opgedaan door te kijken naar een documentaire over Afrika. In deze documentaire zag hij al het lijden wat daar plaats vond en vindt. Deze docu raakte Toto’s David Paich zo dat hij de beelden niet uit zijn hoofd kon krijgen en er mee aan de slag moest. Hij wilde de beelden van zich afschrijven.

Blanke man schrijft over onbekende Afrika

Opmerkelijk is het wel dat een (blanke) man een lied schrijft over Afrika. En dat terwijl hij nog nooit voet op het Afrikaanse continent heeft gezet en al zijn bevindingen en tekst baseert op wat het bandlid van Toto heeft gezien op de televisie en wat hij om zich heen heeft gehoord. Zo komt de beschrijving van het landschap plus de Kilimanjaro van een artikel uit de National Geographic.

Godswerk werd inspiratiebron

En de zin: “The rains down in Africa”? David Paich van Toto heeft een tijdje op een katholieke school gezeten en enkele van zijn leraren hebben missionariswerk verricht in Afrika. Hun godswerk werd de inspiratie voor de welbekende zin “I bless the rains down in Africa”.
Een wereldhit van Toto, geschreven door een Amerikaanse jongen voor een lijdend continent. Ik vind het enigszins ironisch, maar wat een klassieker is het zeg!

Aerosmith: Dude (looks like a lady) | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ duiken we in Dude (looks like a lady) van Aerosmith. Waar komt de naam van dit nummer vandaan? En welke band speelde een rol in dit verhaal? Lees verder! 
Tekst: Boyd Bas en Jelle Leeuw van @hitjescollege

 

“Dude! Zin om even te rocken? Dan zou ik dit nummer maar hard aanzetten, dude… Dude, de les van vandaag gaat niet over één maar over twee bands zelfs.” Dude (looks like a lady), een van Aerosmith’s grootste hits, is namelijk geen verzonnen verhaal. Waar dit nummer aanvankelijk Cruisin’ for the Ladies had moeten heten, hebben enkele gebeurtenissen daar een stokje voor gestoken.

Glamrockband Mötley Crüe

Er zijn namelijk twee gebeurtenissen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van dit nummer met allebei een hoofdrol voor de glamrockband Mötley Crüe. De eerste gebeurtenis: tijdens een avondje drank en drugs tussen de bandleden van Aerosmith en Mötley Crüe viel het de mannen van Aerosmith op dat hun collega’s elke zin begonnen met ‘dude’ en als het even kon dat ze de zin ook het liefst eindigden met ‘dude’.
Aerosmith - Vince Neil
Een jongere Vince Neil (Mötley Crüe)

Aerosmith: “That dude looks like a lady”

De tweede gebeurtenis: op een avond toen de heren van Aerosmith voor de verandering eens aan het drinken waren in een bar in Los Angeles, spotte Steven Tyler een, wat hij dacht, aantrekkelijke dame met schitterend beach blonde hair. Toen de dame in kwestie zich omdraaide, bleek het geen dame te zijn, maar Vince Neil, de leadzanger van Mötley Crüe! Vince Neil had in die tijd daadwerkelijk een goede bos met blonde manen. Toen een van de bandleden van Aerosmith de opmerking maakte: “That dude looks like a lady”, wist Aerosmith’s Steven Tyler meteen dat dit de titel van hun nieuwe nummer moest worden. Vince Neil kon er om lachen, en zo maakte de wereld kennis met een nieuwe rockklassieker, dude.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws