Tom Smith: Editors zanger viert 40e verjaardag | On this day

Het is veertig jaar geleden dat zanger Tom Smith van de band Editors geboren werd. Niet direct een verjaardag waar televisieprogramma’s aan gewijd zullen worden. Toch is de zanger met zijn band, sinds het ontstaan rond de eeuwwisseling, een grote naam geworden. Met de jaren werd het lettertype waarin de bandnaam op de festival- en concertposters werd gedrukt, alsmaar groter en groter. Van vroeg in de middag naar headliner en van spreekwoordelijke feestzaaltjes tot de grootste zalen in Europa. Met de opvallende en sympathieke Smith voorop.

Tekst: Stijn Baarendse

On this day – 29 april 1981: geboortedag van Tom Smith

Want wie de zanger heeft zien optreden weet dat hij op het podium een opvallende verschijning is. Met veel bewegingen, gekke bekken en bijzondere poses weet hij niet alleen qua zang te boeien. Smith is een echte frontman. Al is dat niet een rol die Smith voor ogen had, toen hij begon met muziek maken. “Ik wilde niet eens zanger worden, maar gewoon met mijn vrienden in een ruimte zitten om liedjes te maken en doen alsof we Radiohead waren”, zei de zanger ooit in een interview.

Van student naar muzikant

In 1981 werd Thomas Michael Henry (Tom) Smith geboren in het plaatsje Stroud, Groot-Brittannië. Op 13-jarige leeftijd begon hij met het maken van muziek, waarna hij later ook muziektechnologie is gaan studeren op de Universiteit van Staffordshire. Dat is ook de plek waar de zanger de andere bandleden van Editors heeft ontmoet en in 2000 besloten samen muziek te gaan maken. Niet direct onder de bekende bandnaam, die werd pas eind 2004 geïntroduceerd. Een klein half jaar voor het uitbrengen van het succesvolle  debuutalbum ‘The Back Room’.

Niet alleen succesvol met Editors

Smith uit zijn muzikaliteit niet alleen via de albums van Editors. Meerdere eenmalige samenwerkingen heeft de zanger op zijn naam. Aan bekenden uit de muziekwereld verleent de zanger hier en daar zijn stemgeluid. Met goede vriend, en drummer van de band Razorlight, Andy Burrows brengt hij eind 2011 het prachtige album ‘Funny Looking Angels’ uit. Het debuut van het duo kreeg in 2021 een passend vervolg met het album ‘Only Smith & Burrows Is Good Enough’.

Nog lang niet uitgespeeld

Samen met voormalig BBC Radio 1 presentatrice Edith Bowman heeft Tom Smith twee kinderen. Ondertussen is de zanger samen met zijn bandleden van Editors zeven albums en één verzamelalbum verder maar is het einde nog lang niet in zicht. In coronajaar 2020 zou de band een optreden geven in het Zuiderpark in Den Haag. Logischerwijs maar helaas voor de vele fans werd dit optreden geannuleerd. Dat we de heren de komende jaren nog veel vaker gaan zien op de grote festivals of in de grootste popzalen van de Benelux kun je met enige zekerheid wel vaststellen. De band die de mannen met België en Nederland hebben is bijzonder te noemen.

De nu 40-jarige Tom Smith is een sympathieke frontman van een band die langzaamaan groter en groter is geworden. Met tophits als ‘Smokers Outside The Hospital Doors’, ‘Munich’, ‘A Ton Of Love’ en ‘Papillon’ pakt de zanger met zijn lage, opvallende stem iedere festivalweide in. Editors is een gevestigde naam in de muziekwereld geworden, bereikt door gewoon Editors te blijven. Met Tom Smith als zijn volledige zelf voorop. De sympathieke frontman die geen frontman wilde worden.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws