Tom Holkenborg / Junkie XL

Tom Holkenborg a.k.a. Junkie XL | Interview

Voor de meeste mensen is maart de maand van het bevrijdende lentegevoel. Toch gaat Tom Holkenborg, a.k.a. Junkie XL, juist nú een spannende tijd tegemoet. De komende weken komen zowel Zack Snyder’s directors cut van Justice League als de nieuwe film Godzilla vs Kong uit. De muziek in beide blockbusters komt van de handen van, je raadt het al, de artiest die inmiddels al bijna de helft van zijn leven in Los Angeles woont: Tom Holkenborg.

Het is een uur of half negen Amerikaanse tijd als Tom goedgemutst, maar zonder het karakteristieke hoofddeksel zelf, voor de camera verschijnt. Hij is intussen al een tijdje op, want om half zes in de ochtend was hij al live te horen op de Amerikaanse radio. Tom doet het XL-gedeelte van zijn artiestennaam, die staat voor Xpanding Limits, eer aan in de Verenigde Staten. De waslijst aan artiesten en regisseurs met wie hij heeft samenwerkt zouden het Californische Yosemite National Park gemakkelijk kunnen vullen.

Muziek voor Godzilla vs Kong en Justice League

Tegenwoordig ligt zijn focus echter vooral op het maken van filmmuziek. Komende week staat de release van Godzilla vs Kong op de agenda en daarmee brengt hij zijn eigen jeugdhelden muzikaal tot leven. Tom Holkenborg: “Ik heb álle Godzilla-films op band en een stuk of vijf van King Kong, ik vind het echt fantastisch! De film van Peter Jackson heb ik zeker twintig keer gezien.” Maar er is meer. Deze week werd ook bekend dat de soundtrack die hij voor de nieuwe versie van Justice League heeft uitgebracht, op nummer één is binnengekomen in de iTunes-hitlijst. “Aan het muzikale proces van Justice League heb ik acht maanden fulltime gewerkt. Om even een beeld te schetsen: het totale proces dat deze film heeft doorgemaakt heeft zo’n zeven jaar gekost. Mad Max zelfs veertien! Mensen onderschatten vaak wat er allemaal bij komt kijken.”

Amerikaanse bluf met Hollandse redelijkheid

 De vele jaren op Amerikaanse bodem hebben van hem verder geen vreemde gemaakt. “Als het om normen en waarden gaat, ben ik wel echt een Nederlander. Aan de andere kant sta ik qua werkambitie en het nemen van risico’s veel dichter bij de Amerikaan. De meeste mensen die ik ken in Nederland hebben eerst een gevoel van waarborg of zekerheid nodig voor ze een stap durven te maken. Ik spring liever het ravijn in en kijk dan wel wat er gebeurt. Dat is dan wat meer de Amerikaan in mij”, zegt Tom Holkenborg.

Doorbraakhit van Tom Holkenborg / Junkie XL met Elvis Presley

Het credo van zijn grote doorbraakhit met Elvis Presley A little less conversation kent dus een sterke parallel met zijn persoonlijke leven. Toch heeft ook zijn nieuwsgierigheid hem ver gebracht. Junkie XL: “Als ik iets lees en het niet meteen helemaal door heb, móét ik het uitzoeken tot ik het volledig begrijp. Anders blijft er een onbevredigend gevoel kleven. Ik studeer me bijvoorbeeld de blubber aan klassieke muziekwerken.”

Zijn inspiratie komt soms ook uit onverwachte hoek. “Doorzettingsvermogen en veerkracht zijn natuurlijk belangrijk binnen het artistieke bestaan. Maar ook als ik het trainingsregime van Cristiano Ronaldo zie op zijn zesendertigste… Dan put ik daar weer wilskracht uit voor mijn eigen leven! Mensen zien vaak succes op succes, maar ik ga door dezelfde shitzooi heen als iedereen, inclusief een writer’s block. Uiteindelijk gaat het erom dat je daar dan weer een oplossing voor vindt. Dat is soms taai, maar uiteindelijk verrijkt het je leven.”

Tom Holkenborg
Tom Holkenborg

Tweehonderd curry’s en een pot vol ingrediënten

Inmiddels draait Tom al een aantal jaren volop mee in de muziekwereld. De verscheidenheid aan genres waarin hij geproduceerd heeft, heeft hem nooit een bepaalde hoek ingeduwd. “Voor mij ging het nooit zozeer om de stijl alleen, maar meer om de ingrediënten daarbinnen. In mijn persoonlijke muziek gaat dit vaak om de combinatie van kunstmatige elementen, zoals drumcomputers en synthesizers, met de meer organische onderdelen zoals zang en gitaar. Uiteindelijk is dat mijn muzikale ingrediëntenpot.”

Toevallig kent zijn andere passie ook een verscheidenheid aan ingrediënten. Tom Holkenborg is namelijk niet alleen gek van vinyl- maar ook van kookplaten! “Op mijn dertiende begon ik een handje mee te helpen in de keuken. Dat ging eerst vooral gepaard met aangebrande aardappels, maar inmiddels probeer ik me ieder jaar te verdiepen in een nieuwe keuken. Afgelopen jaar ben ik in de Indiase gedoken. Ik maak dan zo’n tweehonderd gerechten. Na de veertigste curry begint het beter te smaken en durf je ook meer te combineren.”

En nu nog even wachten…

 Binnenkort verschijnen de eerste reacties op de nieuwe films. “De regisseurs met wie ik samenwerk zijn goede kennissen, zo niet vrienden geworden. Deze films zijn hun levenswerken; dan wens je het ook een goede afloop toe. Er is wat mij betreft wel een groot verschil tussen ‘recensies’ en wat de mensen ervan vinden. Het eerste interesseert me niet zo… het gaat juist om het gevoel bij de mensen!”

Als het zijn eigen consumptie betreft, heeft Tom Holkenburg a.k.a. Junkie XL voorlopig nog zijn handel vol. “Ik vecht me nog steeds door een lijst van duizenden films die ik moet zien, die gaan van nu tot honderd jaar terug. Hetzelfde geldt voor muziek. Een aantal albums moet ik gewoon minimaal één keer hebben beluisterd. Zonder waardeoordeel.”

Helaas zullen de fans in Nederland nog even moeten wachten op de nieuwe Kong vs Zila-film. Deze release is vanwege de huidige coronamaatregelen uitgesteld naar 29 april 2021.

Tekst: Kian Danaie

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws