Tien vragen aan Jett Rebel

Het was een tijdje rustig rond Jett Rebel, maar dat betekende niet dat de muzikale alleskunner stilzat. Hij nam namelijk meerdere albums op, waarvan Pre-Apocalypse Party Playlist de eerste is die het levenslicht ziet. “Ik wilde uitzoeken wat er gebeurt als je echt helemaal nergens rekening mee houdt.”

Tekst: John den Braber       Foto: Warner Music

In de prachtige kantoorvilla van zijn platenlabel oogt Jett Rebel [Jelte Tuinstra] ontspannen en tevreden. De 30-jarige multi-instrumentalist heeft de rust én zichzelf weer gevonden na een heftige periode, waarin hij de ene na de andere plaat uitbracht. Niet dat zijn creativiteit nu is opgedroogd, maar hij heeft andere manieren gevonden om de ideeën in zijn hoofd een plaats te geven. Zo produceerde hij onder meer het nieuwe album van de Amerikaanse supersterren Hall & Oates, schreef hij complete albums voor de mensen waar hij van houdt, ontdekte hij wie Jett Rebel echt was geworden en nam hij zijn persoonlijke playlist op die tijdens de vooravond van het einde der tijden uit de speakers moet knallen.

1. De laatste keer dat we elkaar spraken, had je net de grote stad voor de bossen van Soest verruild. Woon je nog steeds in de provincie?

“Jazeker, al ben ik nu nog meer naar het oosten getrokken. Ik woon ongeveer tussen Matthijs van Nieuwkerk en Henny Vrienten in. Ik heb nog even weer in de stad geprobeerd, maar ik trek dat niet en ging na een tijdje zelfs bomen knuffelen. Ik ben echt een outdoor-type en wandel dagelijks zo’n tien kilometer door de natuur. Dat werkt ontspannend en inspirerend, want ik krijg vaak de tofste ideeën tijdens het lopen.”

2. En dan snel naar huis om met die creatieve ingevingen aan de slag te gaan?

“Precies. Je moet als het vuur brandt meteen handelen, vind ik. Daarom ben ik ook zo blij dat ik een eigen thuisstudio heb, waar ik zelfs tot midden in de nacht herrie kan maken. Ik moet er niet aan denken dat ik een studio moet bellen om een tijd af te spreken. Dat voelt als complete waanzin. Mijn leven is nu zo ingericht dat ik altijd muziek kan maken.”

3. Je nieuwe album komt na een radiostilte van 3 jaar. Waarom heb je zolang niets uitgebracht?

“Dat heeft meerdere redenen. Na mijn laatste album had ik het idee dat ondanks dat ik al best wat platen uit had, niet iedereen alles nog gehoord had. Daarnaast ontdekte ik bij mezelf bepaalde patronen, waar ik niet blij van werd. Ik had een reset nodig om achter de werkelijke essentie van mijn muziek te komen.”

4. Hoe zag die reset er uit?

“In de basis: cut the crap. Ik besloot om van een grote live setting met band en toeters en bellen, terug te gaan naar de basis: gitaar, bas en drums. Dat was een belangrijke keuze. Er is namelijk een groot verschil tussen Jelte die als een crooner tussen de bandleden doorwandelt en Jelte die als een zwetende performer écht werkt voor het publiek. Jett Rebel was daarnaast altijd die rebelse muzikant die deed wat hij wilde. Maar hoe waar was dat nog? Ik merkte dat – hoe outlandish of juist poppy ik ook was – het altijd een reactie was op wat de mensen van mij verwachtten.”

5. Hoe vertaalde je dat naar de studio?

“Ik wilde uitzoeken wat er gebeurt als je echt helemaal nergens rekening mee houdt. Ik besloot om muziek te schrijven, puur om mezelf te pleasen. Zo heb ik zeker drie albums gemaakt en daarnaast ook complete platen voor de mensen opgenomen waar ik van houd, om hen een hart onder de riem te steken. Die albums zijn voor mij en niemand heeft ze nog gehoord. Van enkele weet ik dat ik ze ooit ga uitbrengen, alleen weet ik nog niet wanneer, omdat ze zo breekbaar en echt zijn.”

6. Pre-Apocalypse Party Playlist is nu wel uit. Heeft de coronacrisis een rol gespeeld bij de keuze voor het thema?

“Volledig. Het was en is voor iedereen een moeilijke tijd. Ik wilde een album maken dat je draait op het feestje voordat alles voorbij is. Daarbij wilde ik verschillende muziekstijlen waar ik van houd tegenover elkaar zetten om te zien hoe dat werkte. Een van de allerbelangrijkste elementen bij het maken van dit album was lol trappen. Ik was het plezier echt een beetje kwijtgeraakt, omdat ik zo rigide en hard voor mezelf kan zijn. Bij mijn vorige album 7 sloot ik me in de studio op met een emmer om in te pissen. Ik voelde me toen ook helemaal niet lekker, maar bleef maar doorgaan. Zoiets wilde ik echt niet meer meemaken.”

7. Je hebt de plaat ook zelf geproduceerd, waarbij je als een soort ‘buitenstaander’ je eigen werk beoordeelde. Kun je uitleggen hoe zoiets werkt?

“Ik kan heel goed in de derde persoon over mezelf praten, ook al klinkt dat misschien gek. Maar zo ben ik te werk gegaan. Ik heb de artiest en producer in mij gescheiden. Als artiest kan ik een nummer spelen en daar gevoel inleggen, die bij een ander misschien helemaal niet overkomt. De producer in mij is dan niet tevreden en zegt: doe dat nog maar een keer. Dat lukte heel goed en ik ben blij dat ik erachter ben gekomen dat ik de producer in mij op deze manier kan inzetten.”

8. Je hebt ook op het laatste album van Hall & Oates meegeschreven en het zelfs geproduceerd. Hoe is dat tot stand gekomen?

“Ik ontmoette Daryl Hall 2 jaar geleden op North Sea Jazz, doordat een vriend me aan hem voorstelde. Zelf ben ik veel te verlegen om op zo’n grootheid af te stappen. Die vriend introduceerde mij met: Dit is Jett Rebel en hij is groot fan van jou en Todd Rundgen. Daarop antwoordde hij lachend: Als je fan van Todd en mij bent, kunnen we vrienden worden. Zo was het ijs gebroken.”

9. Maar kan een verlegen jongen dan zijn held corrigeren?

“Op het moment dat ik met zo iemand in de studio zit, ben ik niet verlegen meer hoor. Dan ben ik in mijn kracht en wil ik me juist bewijzen.”

10. Gaan we je vaker zien als producer van andere artiesten?

“Jazeker, ik word er heel blij van en het is ook leerzaam. Daarnaast is mijn creatieve output veel te groot om alles zelf uit te brengen, dus ben ik blij als ik ook andere projecten heb om mijn tanden in te zetten.”
Pre-Apocalypse Party Playlist is nu uit.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws