The Underground | Michael Asnot

Foto: Carmen de Vos

Niet iedere debutant is een beginner. Michael Asnot leverde deze zomer weliswaar zijn debuutalbum af, maar een nieuwkomer is hij niet. Het podium noch de studio hebben geheimen voor hem. Als sideman leverde hij hand- en spandiensten aan de meest uiteenlopende acts van naam en faam. Een groentje dus niet, maar een laatbloeier zou je Michael Asnot wél kunnen noemen.

Zodra je de naald in de groeven van EPISODES laat neerdalen, wordt duidelijk dat Asnot zichzelf tekortdoet wanneer hij zich, al is het met tegenzin, een singer-songwriter noemt. In zijn muziek is de invloed van folk en Americana inderdaad nooit ver weg; ‘Emilia’ en ‘Old Ford Truck’ zijn de meest in het oor springende getuigen. Toch haalt de aandachtige luisteraar al snel méér naar boven.

Wanneer de zangergitarist in de voorbije jaren niet zelf speelde, luisterde hij naar alles wat hij maar kon vinden en dat betaalt zich op zijn debuutalbum dubbel en dwars uit. Genres als soul en blues hebben hun sporen hoorbaar nagelaten, onder meer in ‘Before I Fall Asleep’ en ‘The Man Who’s Not Fine’. Juist wanneer je denkt dat je (weer) een categorie hebt gevonden waar Asnot in past, verrast hij je.

Zo komt hij met ‘Change A Thing’ behoorlijk dicht in de buurt van de perfecte popsong. Overigens zegt hij zelf met die song een haat-liefdeverhouding te hebben: “Ik vind ‘m underwritten. Het voelt niet helemaal meer als van mij. Maar zo gaat het soms en zo hoort het ook: wanneer de muziek eenmaal op de plaat staat, is’ie niet meer van de muzikant, maar van de luisteraar.“

Hoewel Asnot naar eigen zeggen een behoorlijk zonnige kijk op het leven heeft, is het in de nummers op EPISODES niet allemaal goud wat er blinkt. In de teksten wordt er nogal wat afgepiekerd en spijtig achteromgekeken. Asnot: “Als songschrijver heb ik er lang over gedaan voordat het me lukte om voldoende gevoel toe te staan in de teksten. De kunst is om de woorden te laten komen zoals ze komen. Old Ford Truck gaat over een verloren liefde, waar ik aanvankelijk niet over durfde schrijven.

Uiteindelijk heb ik me ervoor opengesteld en was de tekst er. Ik kan het nog niet heel gemakkelijk zingen of ernaar luisteren, maar ik wilde het niet meer filteren of herschrijven. Wie het hoort, zal het ermee moeten doen. Ik ben enorm content met de plaat die er nu is. Maar ik zie het als een begin. Als schrijver ben ik nu op een plek vanwaar ik vooral omhoogkijk. Ik heb het gevoel dat de weg vrij is voor méér liedjes die recht uit het hart komen. Het volgende album zal geen jaren op zich laten wachten.”

Na het beluisteren van EPISODES klinkt dat als goed nieuws, héél goed nieuws.

De eerst volgende show in TriArte in Antwerpen is op 13 november. Kaarten daarvoor zijn te bestellen via www.triarte.be

Socials:

– Facebook: https://www.facebook.com/michaelasnotmusic/

– Instagram: @michaelasnot

– TikTok: @michaelasnot

– SoundCloud: https://soundcloud.com/michaelasnot

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer