The Tokens

The Lion Sleeps Tonight van The Tokens | Hitjescollege

The Lion Sleeps Tonight van The Tokens. Een all time classic! Het nummer is door een hele hoop verschillende artiesten uitgebracht, en onder verschillende titels. Wil je alles weten over dit liedje met het bekende deuntje dat voor altijd in je hoofd blijft hangen? Lees dan snel verder.

Tekst: Boyd Bas en Jelle Leeuw van @hitjescollege

De eerste uitgave stamt al uit 1939 (!) en is van Solomon Linda. Het nummer werd uitgebracht onder de titel Mbube, en was in het Zoeloe gezongen. Mbube is het Zoeloe-woord voor ‘leeuw’. Verder is het nummer zeventien keer uitgebracht onder de titel Wimoweh, en bijna veertig keer onder de titel The Lion Sleeps Tonight. De laatste titel (en dan vooral de uitgave van The Tokens) is het bekendst.

Mbube, Wimoweh of The Lion Sleeps Tonight?

Er gaat nog een hoop schuil achter het nummer. Solomon Linda schreef het in de jaren twintig, toen ze werkte als schoonmaker bij het platenlabel Gallo records in Zuid-Afrika. In de weekenden trad hij op met een bandje The Evening Birds. Het was het platenlabel waar hij werkte dat hem met de band de kans gaf nummers op te nemen. Zo ook Mbube. Het is een geïmproviseerd jodelig lied dat per toeval ook een goede opname is geworden. Het werd een hit in Zuid-Afrika en verkocht daar – en in kolonie Groot-Brittannië  –  honderdduizend platen. Dat is veel voor die tijd én veel voor Zuid-Afrika.

The Tokens en The Weavers

Het nummer kon niet onopgemerkt blijven en werd door folkgroep The Weavers opgepikt, gecoverd en uitgebracht in 1951 onder de titel Wimoweh, want zij hebben die precieze achtergrondzang eraan toegevoegd. Pas tien jaar daarna werden aan het lied de zinnen “in the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight” toegevoegd door The Tokens, en daarmee werd de nummer één hit gescoord!

The Lion King

Door de jaren heen is er een hoop te doen geweest om de copyrightrechten van het nummer. Zo heeft Disney bijvoorbeeld nooit betaald wat Solomon Linda verdiende voor de uitgave van het nummer op de film The Lion King. En ook The Weavers zijn in de fout gegaan, omdat ze dachten dat ze een traditionele Zoeloe-song hadden opgenomen, terwijl de rechten toch echt alleen tot Linda toebehoorden. En niet als gemeenschappelijk goed voor iedereen beschikbaar is. Linda is er al lang niet meer (overleed in 1962), maar tot op de dag van vandaag zijn er dingen te doen om de kopieerrechten. Wat Linda wél bereikt heeft, is dat het genre Afrikaanse a-cappellamuziek tegenwoordig door het leven gaat onder de naam Mbube. Leeuw, dus.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws