The Secret Combination

The Secret Combination: Finally | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Finally (2021) van The Secret Combination. 

The Secret Combination is een soort van Sleeping Giant. Net zoals het Amerikaanse Steely Dan is het een groep die lange hiaten tussen de releases laat vallen. Maar met de dubbellaar Finally brengt de groep rondom zanger en componist Jeff Mitchell echter wel een heus kunststukje uit. Saillant is niet alleen de inhoud maar ook de verpakking die werd vervaardigd door Jeroen van Merwijk. Alleen om die reden is een aanschaf van Finally te rechtvaardigen.

The Secret Combination: koningen van de rootsrock

Maar er is zoveel meer te melden rondom dit sterrenensemble met louter muzikale cracks, zoals gitarist René van Barneveld , drummer Toni Pironi, pedalsteelheld John J.J. Jansen , toetsenist Robin van Vliet en bassist Chip Visser. Allemaal muzikanten met een sterk DNA dat doorsijpelt op alle songs maar nergens de overhand krijgt. The Secret Combination is namelijk vooral de stem van het collectief. Jeff Mitchell is de man die de songs schreef en zingt maar hij geeft zijn groep alle ruimte. De songs werden over een langere periode opgenomen maar dat doet de coherentie geen geweld aan. Daardoor is Finally is de cumulatie van 21 jaar The Secret Combination.

Finally: alles klopt!

Alles klopt aan dit album: de geweldige songs van Mitchell en de instrumentaties van dit vijfsterrenteam. Maar meer nog, Finally heeft vooral smoel door de variatie van het songmateriaal, de klankkleur, de rijke arrangementen en nogmaals, de kwaliteit van de afzonderlijke bandleden die elkaar nergens vliegen proberen af te vangen. Het collectief is koning en dat is een eigenschap die vooral is voorbehouden aan grote acts. The Secret Combination bewijst met Finally dat ze de koningen van de rootsrock in Nederland zijn.

Winnen!

Benieuwd naar de plaat? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een exemplaar van Finally (2021) van The Secret Combination.

Tekst: Jean-Paul Heck

 

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws