Talking Heads

Once in a Lifetime: Talking Heads | Hitjescollege

Gospelmuziek wordt door veel mensen als een mooie en bijzondere vorm van muziek gezien, echter is gospel niet het enige kerkelijke aspect binnen de muziekwereld. How did I get here? O ja, Once in a Lifetime van Talking Heads! Benieuwd waarom? Lees verder.

De zanger van de Talking Heads, David Byrne, liet zich voor de zang van het nummer Once in a Lifetime namelijk inspireren door (Amerikaanse) radio- en televisiedominees. Deze vaak enorm gepassioneerde en hysterische dominees hanteren in plaats van zingen een soort ritmische spraak en gebruiken herhaaldelijk dezelfde oproepen of zinnen.

Preekzinnen van Talking Heads

Byrne vond dit zó bijzonder dat hij deze manier van ‘zang’ ook wilde gebruiken, zo zijn in dit Talking Heads’ nummer enkele van deze standaard preekzinnen gebruikt (“And you may find yourself… / And you may ask yourself… / And you may tell yourself…“). Op deze manier lijkt het alsof Byrne een preek geeft. Deze ‘preek’ sluit af met de aanroep van God in een uitroep van spijt en reflectie: “And you may say to yourself: MY GOD!… WHAT HAVE I DONE?”

David Byrne over de sleur, mooie vrouwen en een midlifecrisis

De tekst beschrijft de onbewuste manier waarop mensen door het leven gaan en zich door toevalligheden laten leiden, in plaats van door zelf actief hun leven te sturen. Het hier en nu wordt beschreven als een sleur (“Letting the days go by”) en de conclusie is dat er niets verandert als je geen actie onderneemt om de sleur te breken (“Same as it ever was”).
Het nummer beschrijft hiermee als het ware dus een midlifecrisis. De hoofdpersoon in het nummer heeft alles. Een mooi huis, een mooie vrouw en een grote auto. Maar nog altijd is hij niet gelukkig. De boodschap van de Talking Heads is daarom ook om af en toe stil te staan bij wat je hebt en waar je staat en je af te vragen: “How did I get here?

Videoclip van Talking Heads’ Once in a Lifetime

De bijbehorende videoclip van de Talking Heads is misschien even interessant als het nummer zelf. In deze videoclip zien we David Byrne namelijk in een witte kamer allerlei religieuze bewegingen nabootsen. Om tot deze bewegingen te komen heeft hij urenlang archiefbeelden van niet-westerse priesters, mensen in trance, Afrikaanse stammen en Japanse religieuze sektes bekeken. Vervolgens is Byrne alleen gelaten in de opnamestudio, zodat hij vrijuit en zonder schaamte deze bewegingen kon toepassen in zijn performance. Ook lijkt het alsof Byrne een marionet is, wat erop duidt dat mensen niet bewust kiezen in hun leven en zich maar laten meeslepen door anderen of door de sleur.

Catchy nummer mét boodschap

Once in a Lifetime van Talking Heads is naast een erg catchy nummer ook een liedje met een mooie boodschap. Blijf actief nadenken en verlies jezelf niet in de sleur, maar haal het maximale uit je leven! Dit lijkt me een mooi goed voornemen voor 2021. Live life to the fullest, het is namelijk maar once in a lifetime!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws