Suzi Quatro | Waar is ze gebleven?

OH, SUZI Q ! LEREN PAKKEN EN HOGE HAKKEN

Suzi Quatro is een naam uit vervlogen tijden. In de jaren 70 scoorde deze stoere Amerikaanse dame hits met stampende songs zoals 48 Crash, Can the Can en het popliedje If You Can’t Give Me Love. Het duet Stumblin’ In wat ze deed met Smokie-voorman Chris Norman was echter haar grootste hit. Zeventig is ze nu, maar het heilige vuur brandt nog altijd hevig getuige haar nieuwe album.

Tekst: Jean-Paul Heck

Fotografie: Steamhammer

De kleine Quatro werd geboren in Detroit, de geboortegrond van noeste rockers zoals Bob Seger, Alice Cooper, Iggy Pop en Jack White. De familie Quatrocchio was een hecht gezin dat bestond uit drie zussen en een broer. Een muzikale familie ook, met een grote hang naar showbizz. Zo is zus Arlene de moeder van de beroemde Twin Peaks-actrice Sherilyn Fenn. Met haar zussen formeerde ze de groep The Pleasure Seekers en Suzi’s artiestennaam was Suzi Soul. “Het draaide vooral om het uiterlijk”, zegt ze nu. “Vijf mooie meiden die een soort cabaretachtige liedjes deden.”

Micky Most

Na een paar singles en een naamsverandering vond de koppige Suzie het wel genoeg geweest en verhuisde op haar twintigste naar Engeland. “Mickie Most zag het wel zitten in mij. Ik weet nog dat ik mijn eerste gesprek met hem had en er namen zoals: Donovan, Jeff Beck en Jimmy Page achteloos over zijn lippen rolden. In die periode startte hij zijn eigen studio (RAK Studio’s) en hij had mij met mijn laatste band Cradle gezien in Detroit. “Het bleek een gouden zet te zijn, want Quatro maakte zeer snel naam in Europa.”

Een vrouw, klein van gestalte en volledig gestoken in het leer. Zoiets had de muziekwereld nog niet gezien. Daarnaast hing er een basgitaar om haar ranke lijf. “Ik wist al heel snel dat die basgitaar een belangrijk element in mijn show zou worden. Ik vond bassisten sowieso altijd al de stoerste muzikanten.” Overigens is het een fabeltje dat het succes er meteen was. “Mickie was heel streng en ik heb een jaar lang in een hotelkamer in Londen gewoond.

Intussen leerde hij mij de fijne kneepjes van het vak. Het was het zwaarste jaar in mijn leven, vooral vanwege de heimwee naar huis.” In de eerste periode toerde Suzi met grote hardrockacts zoals Thin Lizzy en Slade. “Niemand kende mij nog, maar precies in die periode scoorde ik mijn eerste grote hit met Can the Can. Opeens kon ik niet meer anoniem over straat.” In de jaren daarna bleef Suzi succesvol, maar met het wegebben van de glamrock verdween ook haar succes. Ze krabbelde in 1978 ferm op met het door Mike Chapman geproduceerde album If You Knew Suzi…waarop zowel If You Can’t Give Me Love, als Stumblin’ In staat. De opvolger Suzi…and Other Four Letter Word dat een jaar later verscheen, deed het ook nog goed.

Bolland & Bolland

“In de jaren 80 werd het moeilijker. De labels verwachtten hits van mij, maar ik werd steeds meer een albumartiest.” Tussen 1982 en 1990 kwam er geen plaat meer uit. Het Nederlandse producerduo Bolland & Bolland ontfermde zich over Suzi, maar sloeg met de plaat Oh, Suzi Q (1990) de plank volledig mis. “Rob en Ferdi zijn hele goede songschrijvers en prima producers, maar niet voor een rockdame zoals ik”, zegt ze nu over die samenwerking. Het laatste decennium zit ze weer op het goede spoor. “Ik werkte in 2011 weer met Mike Chapman en The Sweet-gitarist Andy Scott en het oude vuur laaide weer volledig op. Het was het begin van een nieuw artiestenleven.”

Dat kun je wel zeggen. Ze nam voor de Australische markt een plaat op met Scott en Slade-drummer Don Powell en laat op haar laatste twee albums horen dat ze het kunstje van het maken van hard stampende rocksongs nog altijd niet is verleerd. “Ik ben supertrots op mijn nieuwe plaat The Devil In Me. Het is een album dat ik eigenlijk eind jaren 70 had moeten maken. Het bevat alles waar ik al 50 jaar voor sta.”

The Devil In Me (SPV) van Suzi Quatro is nu te koop.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws