Stromae overwint zenuwen en levert op Lowlands een legendarisch totaalspektakel

De stem van Europa in crisis, wordt hij ook wel genoemd. Terwijl Nederland door alle problematiek en politieke schandalen in vuur en vlam staat, voelt de spectaculaire (!) headlineshow van Stromae op Lowlands als een bevrijding. Een uitpuilende Alpha zwalkte anderhalf uur lang op een legendarisch totaalspektakel dat zijn weerga niet kent.

Tekst: Sebastiaan Quekel en foto’s: Kim Balster

Stromae, de zoon van Rwandese vader en Belgische moeder, voegde zich begin dit jaar definitief in het rijtje van de grootste muziekiconen van zijn generatie, met een comebackplaat die zoveel verschillende emoties bij je oproept waarvan sommigen niet eens wisten dat ze die hadden. Het maakte van Stromae direct de naam waar op Lowlands het meeste van werd verwacht. En presteren onder druk, dat is waar de immer zenuwachtige performer grote moeite mee heeft.

Zijn eeuwige angst om te falen is iets dat verdrietig stemt, want keer op keer bewijst Stromae dat hij een van de beste entertainers van het moment is. We zagen het eerder dit jaar al in de try-out show in Amsterdam, maar op Lowlands overtreft zelfs híj zichzelf met een headlineshow die de komende jaren nog harder zal nadreunen dan alle achtbanen die rondom het festivalterrein denderen.

De intro is al gelijk een schot in de roos. “Zo lang ik leef, ben ik onverslagen”, roept Stromae met gebalde vuist in Invaincu, een meeslepende song die met dat jubelende koor en de aanzwellende synthesizers iedereen compleet in vervoering brengt. Na ziekte, depressie en een jarenlange radiostilte laat Stromae hier in één oogopslag blijken hoe hij zich voelt: onoverwinnelijk.

Lowlands voelt en ziet de wederkomst van een groot artiest, en gaat daar volledig in op. Het door die prachtige violen gedragen Fils de Joie slaat als een warme deken over Alpha, waarna de tent met het daaropvolgende Tous Les Memes verandert in een kolkende dansvloer. Het mag duidelijk zijn: die onweerstaanbare mix van van dance, pop, chanson en Afrikaanse klanken blijft zelfs na zijn tijdelijke exit nog hartstikke relevant.

Vanonder zijn twee vertrouwde knotjes zet Stromae, in tegenstelling tot de Arctic Monkeys zaterdag, een live-totaalpakket dat Lowlands nog nooit heeft gezien. Het decor voelt en oogt als een op hol geslagen kermisattractie, met decordelen die een miljoen graden draaien, over de kop vliegen, op elkaar landen, langs elkaar heen zoeven, en dat met een krankzinnig goede timing en tot in perfectie geregisseerd. De prachtige animatievideo’s en de spectaculaire lampen voelen door de hoogstaande techniek als bijzaak en dat mag het team-Stromae als een groot compliment beschouwen.

Stromae, opnieuw gestoken in een chique witte wapperblouse, is als kersverse regisseur van het spektakel duidelijk in zijn element. In Papaoutai stuitert hij met die onweerstaanbare lach over het podium, waarop hij in het dubstep-achtige Quand c’est de duisternis opzoekt en een donkere wanhoopskreet over kanker slaat.

Stromae, vanavond in het bijzijn van zijn lieftallige echtgenote, rijgt in een moordend tempo hoogtepunten aan elkaar alsof hij nooit weg is geweest. Het tweeluik ‘Mauvaise journée/Bonne journée’ (slechte dag/goede dag) zorgt met die aanstekelijke Jacques Brel-invloeden (en met Stromae op een rondrijdende sofa) voor duimendik kippenvel. De nieuwe hit L’enfer gaat al helemaal door merg en been dankzij die o zo fantastische productie, met schermen die precies op de maat van de muzikale uitbarsting open en dicht klappen. Werkelijk fenomenaal gedaan.

Het publiek in de Alpha krijgt nauwelijks de tijd om op adem te komen, waardoor Stromae in de toegift bijna een kwartier de tijd (!) neemt om zijn voltallige team te bedanken. En met voltallig bedoelen we voltallig, de koffiejuffrouw laat de goedlachse Belg nog net achterwege. Het haalt redelijk de vaart uit de set, maar met de megahit Alors on Danse – een uitvoering op steroïden zo lijkt het – sluit Stromae de laatste avond van Lowlands af zoals je eigenlijk de complete show kunt typeren: ronduit fenomenaal.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer