Stadium Arcadium van Red Hot Chili Peppers: Al 15 jaar een meesterwerk | On This Day

Was het album nog specialer geweest als de Red Hot Chili Peppers zich aan het eerste plan hadden gehouden? Misschien. Oorspronkelijk zou Stadium Arcadium namelijk nog een cd langer zijn. Niet direct in één keer, maar verspreid over een periode van twee jaar. Dan hadden we moeten kiezen welke van de drie nou écht de betere was. Uiteindelijk werd besloten om het aantal liedjes terug te brengen naar achtentwintig. Nog steeds een groot aantal, dat werd verdeeld over een dubbelalbum bestaande uit twee delen genaamd Jupiter en Mars.

Tekst: Stijn Baarendse

Invloedrijke producer

Vijftien jaar geleden, op 9 mei 2006 bracht de band het album wereldwijd uit. Een album dat geproduceerd werd door de beroemde producer Rick Rubin. Rubin wordt gezien als één van de meest invloedrijke producenten in de muziekwereld en ontving van MTV in 2007 de titel ‘belangrijkste producer van de afgelopen twintig jaar’. De samenwerking bleek ook in dit geval een succes te worden.

Monsterhits

De Peppers kwamen als eerste met de single ‘Dani California’. Het nummer waar Jupiter mee opent. Een monsterhit werd het, wereldwijd, dat zelf alleen al twee Grammy Awards opleverde. De opvallende clip, waarin de band veel andere artiesten imiteert deed het ook goed op de muziekkanalen. ‘Tell Me Baby’ werd de opvolger en hits als ‘Desecration Smile’ en ‘Snow (hey oh)’ werden ook uitgebracht als single. MTV beloonde de band met een European Music Award voor het ‘beste album’ van dat jaar, terwijl het nog twee Grammy’s in de wacht sleepte, waaronder die voor ‘beste rockalbum’.

Kwalitatief indrukwekkend

Het album bevat naar eigen zeggen veel verschillende onderwerpen, maar zijn volgens zanger Anthony Kiedis allemaal geschreven vanuit verschillende soorten liefde die de bandleden voelden. Het album funkte weer, bevatte weer rock ’n roll en verraste menig fan én muziekcriticus. De solo’s van gitarist John Frusciante waren wat meer beheerst en kwalitatief indrukwekkend. Bassist Flea ‘slapte’ er weer vrolijk op los en drummer Chad Smith zorgde voor de herkenbare drumsound die bekend is bij de fans van Red Hot Chili Peppers. Hij zorgde zelfs met het intro van ‘Dani California’ voor één van de bekendste drumintro’s van dit decennium. Ondanks het grote aantal nummers op de plaat, was en is het vanaf de eerste track tot de laatste boeiend en uiteenlopend.

Oude en nieuwe generatie fans

De Red Hot Chili Peppers kwamen met dit meesterwerk verrassend uit de hoek. Oude fans waren enthousiast en konden snel wennen aan de uiteenlopende tracks, terwijl halverwege de 00’s een hoop nieuwe fans na dit album de band ontdekten. Een nieuwe generatie stond klaar om fan te worden van de band uit Los Angeles. De Red Hot Chili Peppers bleven relevant en uniek in hun soort. Het heeft er mede voor gezorgd dat de mannen nog steeds als headliner worden aangekondigd. Terug in de oude bezetting tegenwoordig. De bezetting waarmee het viertal dit weergaloze dubbelalbum afleverde. Laten we hopen dat er in de toekomst nog eens zo’n unieke plaat van de band in zit.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws