Soundz praat met Judas Priest-bassist en medeoprichter Ian Hill

50 HEAVY METAL YEARS OF MUSIC – Sony Music

Je hebt boxen en je hebt boxen die over alles heen walsen. Dat past wel bij Judas Priest. 50 Heavy Metal Years of Music is een bizarre verzameling met alle officiële studio- en live-platen. Maar liefst 42 cd’s in totaal. Mooi hoor, maar waar het hier echt om gaat, zijn de dertien cd’s vol nooit eerder uitgebracht materiaal. Overal werden songs vandaan gegrist: demo’s, live-opnames, nooit eerder uitgebrachte tracks en nog veel meer. Producer Tom Allom ging er in de Abbey Road Studios eens goed voor zitten.

Van Rocka Rolla in 1974 tot het in 2018 laatst uitgebrachte studioalbum Firepower, het zit er allemaal in. Kroonjuwelen zoals Sin After Sin, British Steel, Screaming for Vengeance en Painkiller zijn niet vergeten. Bij cd 30 begint de pret voor de echte fan pas goed. Een concert dat in 1982 in het Amerikaanse Atlanta werd opgenomen, bestrijkt twee cd’s. Live gaan we ook terug naar 1979 waar de band zeven songs in The Mudd Club speelde. Er is vooral veel live-materiaal uit de jaren 80 dat grotendeels tijdens Amerikaanse tournees werd opgenomen. Maar juist cd 38 met daarop een concert uit Londen in 1981 springt er uit.

Daarnaast is er ruimte gemaakt voor demo’s van onder meer Epitaph (1976) en een opname van Diamonds and Rust die op 14 februari, 1981 in de Jaap Edenhal in Amsterdam werd gemaakt. Ja, het is heel veel, maar dat hoort bij deze band, want Judas Priest-overdaad schaadt nooit.

Tekst: Jean-Paul Heck

Eigenlijk zijn jullie 2 jaar te laat met het 50 jarig jubileum.
“Het is raar, want nu moeten we ons 51e of 52e jubileum vieren. Haha, het is niet anders. De enige die corona heeft gehad, is onze drummer Scott Travis, maar die is er prima uitgekomen. Ik leef in Engeland en ook Glenn (Glenn Tipton) en Andy Sneep die Glenn op dit moment vervangt. Maar ja, mijn huis ziet er beter uit dan ooit tevoren. Het huis heeft er nooit zo mooi uitgezien.”

Deze boxset is wel heel gedegen en volledig
“Juist. Dat was ook het enige waarom wij dit wilden. We hadden zoveel live-materiaal waar we het bestaan niet van wisten. We hebben meer boxen uitgegeven, maar nooit zo compleet als dit gevaarte. Dit ook met dank aan onze producer Tom Allom, de man waarmee wij ons bekendste platen opnamen. Vroeger was het heel anders. Het was echt een circus toen we ons eerste live-album Unleashed In The East opnamen. Ik heb Judas Priest samen met KK Downing opgericht en speel op elke plaat. Ik had verkering met de zus van Rob Halford en hij is uiteindelijk onze voorman geworden. Het was 1971 en we hadden een belachelijke naam en we hebben die aangepast naar Judas Priest. De eerste leden die afvielen, waren degene die een goede baan hadden of vader werden.”

Wat was jullie positie destijds in de Engelse muziekscene?
“Heavy metal-muziek was zeker niet echt populair in de beginjaren 70. Of zoals Ozzy ooit zei: op metal kun je niet dansen. We zagen onszelf ook als een langetermijnproject. Dat wisten we vanaf het begin. Ons label begreep dat heel goed en schopte ons niet buiten. En dat was maar goed ook, want vanaf de jaren 80 gingen we opeens heel veel geld verdienen voor hen. Zo anders was het toen we ons debuut Rocka Rolla in 1974 opnamen. We moesten dat ’s avonds doen als er wat tijd vrij kwam in de studio en dan sliepen we ’s nachts met z’n allen in ons tourbusje. Het ging pas lopen toen we begin 1977 met Deep Purple-bassist Roger Glover Sin After Sin opnamen. Later was het James Guthrie en voor Unleashed in the East gebruikten we voor het eerst Tom Allom.”

Allom is erg belangrijk voor de band geweest. Wat was en is zijn rol?
“Tom bleek de perfecte keuze te zijn. We hadden heel goede songs en vertrouwen getankt door het succes van Unleashed in the East. Tom wist die energie precies vast te leggen. Zo ook op Point Of Entry en opvolger Defenders of the Faith die wij beiden met hem opnamen op Ibiza. Het waren bizar drukke tijden. Opeens gingen we echt geld verdienen en de zalen en festivals waar we met Judas Priest speelden, werden steeds groter. Opeens waren we een grootmacht in de wereld van de rockmuziek. Het grappige is dat Tom echt uit de chique Engelse middenklasse komt, terwijl wij echt allemaal uit arbeidersgezinnen afkomstig zijn. Maar dat heeft nooit gebotst. In eerste instantie zagen we het overigens niet zitten, maar uiteindelijk werkte het wel. Die serie platen met hem, tot aan Ram It Down toe, beschouw ik nog altijd als ons meest consistent periode.”

In die periode ontsloegen jullie drummer Dave Holland, maar de band kwam ijzersterk terug. “Jazeker. We zijn zelfs Nederland geweest om na de opnames samen met Chris Tsangarides Painkiller in de Wisseloord Studio’s af te mixen. We hadden Scott Travis als de nieuwe drummer en hij gaf ons echt een energietrap onder de kont. Ik zie dat nog steeds als één van ons allerbeste platen. Er was veel energie, maar aan het einde van de tour vertrok Rob. Dat was toch wel dramatisch, zeker omdat ik zeker weet dat we zijn vertrek hadden kunnen voorkomen. Maar we luisteren gewoon niet goed naar elkaar. Hij wilde graag wat solowerk naast de band doen, maar wij waren daar heel star in. Maar goed, ik heb met zanger Tim ‘Ripper’ Owens een heel goede tijd gehad.”

De terugkeer van Halford in 2005 na een afwezigheid van 12 jaar was toch wel broodnodig. Opeens maakte de band met Angel of Retribution een rake plaat.
“Dat klopt. Met Rob in de studio hadden we dezelfde drive als destijds bij British Steel. Rob greep terug naar de onderwerpen waarover hij ook schreef op Sad Wings of Destiny, Screaming For Vengeance en Point of Entry. Meteen was er weer die oude vibe tussen ons. Rob is een geweldige kerel. Grappig, slim en hij zingt nog altijd waanzinnig.”

Hoe lang gaat Judas Priest nog door? Jullie spelen immers geen softe pop, dus het is hard werken op het podium.
“Zolang wij kunnen spelen op dit niveau gaan we door. Maar ik besef dat er uiteindelijk ook een einde aan gaat komen. Ik werd eerder dit jaar 70 en eerlijk gezegd heeft mij dit jaartje rust best goed gedaan. Maar ik kan niet wachten totdat we weer het podium op kunnen. We zijn met Judas Priest bezig met een nieuw album en wat we toe nu toe hebben opgenomen, klinkt echt waanzinnig.”

 

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws