jaarlijstje 2019 Soundz

That ‘Soundz’ Like The Best Of 2019

LEO BLOKHUIS

Beste albums

Michael Kiwanuka – Kiwanuka 2. Neil Francis – Changes

Yola – Walk Through Fire

Beste concert

 Michael Kiwanuka – AFAS Live.

Een man met zó veel goeie liedjes, een stem die recht naar binnen snijdt en een zaal die geconcentreerd luistert. Dat laatste mag ook wel eens apart benoemd worden: geen geklets en gerommel, een avond met mensen die genieten van wat er op het podium gebeurt. De charmante Kiwanuka lijkt zichzelf nog het meest te verbazen over de grootte van de zaal, hij had extraverter geweest kunnen zijn, maar ik vond juist de concentratie van iedereen onvergetelijk.

Beste re-release

Marvin Gaye – You’re The Man.

Dit had in 1972 de opvolger van het album What’s Going On moeten worden, maar Gaye cancelde het album. Dat kwam onder andere door een conflict dat

Gaye indertijd had met Motown-baas Barry Gordy, die Gaye’s werk indertijd veel te politiek vond. Zo werd de prachtsingle I Want To Come Home For Christmas in dat jaar ook al niet uitgebracht door Motown. Onbegrijpelijk. De meeste nummers van dit album waren al als bonustracks te vinden, maar het is prachtig dit album als geheel te beluisteren.

Memorabel moment

Lil Nas X breekt met Old Town Road alle records en slecht grenzen van de genres. Een country hiphop act hadden we nog niet. En voor de afgelopen zomer leek het ook moeilijk twee genres te vinden die verder uit elkaar lagen. Dat deze hit ook nog eens een Nederlandse beatmaker heeft, is een leuke bonus.

JOHN DEN BRABER

Beste albums

 1. Lana del Rey – Norman Fucking Rockwell! 2. Michael Kiwanuka – Kiwanuka
  3. Lizzo – Cuz I Love You
  4. Angel Olsen – All Mirrors
 2. Big Thief – U.F.O.F.

Het nieuwe album van Lana del Rey
laat je niet los. Vlijmscherpe teksten
verpakt in bitterzoete refreinen die zorgen voor een enerverende muzikale trip.

Beste concert

P!NK – Wembley Stadion Londen.

Een stadionshow overweldigend én intiem laten voelen is een kunst die P!NK fenomenaal beheerst. Ze ontwapent, choqueert, entertaint en ontroert, zoals alleen een echt sterkte persoonlijkheid kan.

Beste re-release

John Coltrane -Blue World.

Blue World is de voorganger van Coltranes bekendste album: A Love Supreme. Een onderschatte plaat, want het kwartet van de saxofonist klinkt in bloedvorm en uitdagender dan ooit.

Memorabel moment

Meer vrouwen dan ooit op het podium. Primavera had een 50-50-line-up en in ons land worden ook steeds meer vrouwelijke acts geprogrammeerd als headliner. Terecht en logisch met nieuwe fenomenen als Billie Eilish, Lizzo en Rosalía.

NATASJA VERVERS

Beste albums

 1. James Blake – Assume Form
  2. Michael Kiwanuka – Kiwanuka
  3. The Teskey Brothers – Run Home Slow 4. Khruangbin – Hasta el cielo
  5.
  Lana del Rey- Norman Fucking Rockwell!

Assume Form is bovenmenselijk goed geproduceerd. Briljante ‘geloopte’ vocale samples, spookachtige synthesizers en een hemelse vibrato. Geniaal zijn ook de samenwerkingen met Travis Scott, Metro Boomin, Moses Sumney en André 3000.

Beste concert

Tool in ZiggoDome, Amsterdam.

Muziek uit een andere dimensie met een zeldzaam mooie lichtshow. En dan die stem van de ongrijpbare Maynard James Keenan…

Beste re-release

The Beatles – 50th Anniversary Abbey Road.
Een iconisch album in een prijzig nieuw jasje. Maar eerlijk is eerlijk. Dit opgefriste jubileumalbum is een lust voor het oor. Met meer bas en compressie. En The Fab Four klinken 50 jaar na dato alsof ze net de Abbey Road-studio zijn uitgewandeld.

Memorabel moment

De film Rocketman. Waarschijnlijk de eerste (en laatste) musicalfilm die ik ooit zal aanprijzen, maar deze rocksterbiografie over het leven van Elton John is ondanks alle aanwezige glam geen opgepoetste biopic, zoals Bohemian Rapsody dat was. Een (h)eerlijk verhaal!

BERT DIJKMAN

 1. Allison Moorer – Blood
  2. Yola – Walk Through Fire
  3. North Mississippi All Stars – Up And Rolling

Ontroerend, hartverscheurend en zelfs vergevend album waarin ze het drama beschrijft dat haar en zus Shelby Lynne overkwam. Blood grijpt je naar de strot.

Beste re-release

Gene Clark – No Other.

Een indertijd onbegrepen meesterwerk dat eindelijk erkenning krijgt. Clark zou dit album nooit meer overtreffen.

JEAN-PAUL HECK

Beste albums

Michael Kiwanuka – Kiwanuka

Nick Cave – Ghosteen

Lana del Rey –Norman Fucking Rockwell

4 Slipknot – We Are Not Your Kind
5. Vampire Weekend – Father Of The Bride

Kiwanuka’s platen vond ik tot nu toe aardig, maar ze grepen mij niet bij de keel. Deze dus wel. En hoe! Een werkstuk waar over pakweg 20 jaar een Anniversary-box van uit zal worden gebracht. Zo eentje dus.

Beste concert

Tool in Ziggo Dome, Amsterdam.

Weerzinwekkend goed, verschroeiend en akelig strak. En dat na zoveel jaren afwezigheid.

Beste re-release

The Band – The Band.

Natuurlijk hebben we het allemaal al lang gehoord, maar van sommige dingen krijg je nooit genoeg. De box met daarin de geweldige rauwe opnames van Woodstock. Een genot, nog altijd.

Memorabel moment

De dood van Ric Ocasek en Ginger Baker zijn ijkpunten in de muziekgeschiedenis. Ocasek was voor mij één van de belangrijkste songschrijvers in de jaren 70 en 80. Hij maakte samen met zijn band The Cars een reeks legendarische platen en zat achter de knoppen van het legendarische debuutalbum van de band Weezer. Daarnaast kwam de dood van Baker binnen. Ik mocht hem live aanschouwen tijdens één van de reünieconcerten van Cream in 2005 in de Royal Albert Hall in Londen. Ja, het was een rare en soms ook nare man. Maar wat een genie. Iemand ook die zijn talent vaak verkwanselde en lange periodes niet achter zijn drumstel te vinden was. Ocasek en Baker, twee genieën uit een ander tijdperk.

GUUZ HOOGAERTS

Beste albums

 1. Baden Baden – La Nuit Devant 2. Chico Bernardes – s/t
  3. S10 – Snowpiercer
  4. Aldous Harding – Designer 5. Altin Gün – Gece

Baden Baden is een Frans duo, dat de doem van de jaren tachtig aan warm modern gebliep koppelt. Het resultaat is oorkietelende nachtmuziek.

Beste concert

De Staat, Afas Live Amster- dam.
Hollands trots rockt kalk uit de voegen met een overweldi- gende show, een lust voor ogen en oren en een confetti- regen. Beter kan niet.

Beste re-release

Issam Hajali – Mouasalat Ila Jacad El Ard.
Stel dat Nick Drake in de jaren zeventig in Beirut was opgegroeid, en in ballingschap in Parijs een prachtige, pastorale plaat had opgeno- men. Dan had hij wellicht dezelfde plaat gemaakt als Issam Hajali.

Memorabel moment

De start van de podcast Dolly Parton’s America, de beste muziekpodcast totnogtoe. Over de herkomst van de banjo, de positie van de vrouw door de decennia heen, waarom een Tennessee Mountain Home ook in Libanon kan staan. En borstengrapjes.

WILLEM JONGENEELEN

Beste albums

 1. Billy Eilish – When We All Fall Asleep Where Do We Go?
  2. Tool – Fear Inoculum
  3. Zwangere Guy – BRUTAAL
  4. Strand of Oaks – Eraserland 5. Mercy John – Let It Go Easy

Billy Eilish een hype? Welnee. Heel straffe jongedame, ook live. Maar hoeveel nachtmerries moet dit meisje gehad hebben om deze intense songs zo te kunnen schrijven en brengen?

Beste concert

BeraadGeslagen – Pukkel- pop, België.
Drummer Lander Gyselinck (STUFF.) en toetsenist/zanger Fulco Ottervanger (De Beren Gieren): conservatoriumboys met een geïmproviseerde set vol funk, pop, jazz, drive en fun.

Beste re-release

Gomer Pyle – Idiots Savants.

Psychedelica, (stoner)rock en grunge uit West-Brabant. Maalstroom van groovy beats, bassen en bezwerend gitaar- spel. Re-release van album uit 2008, als voorloper van een nieuwe plaat in 2020!

Memorabel moment

De ingezette impeachmentprocedure tegen de Amerikaanse president. Beetje laat. En met het risico dat het niet slaagt en er een tweede periode Trump aankomt…

 

LUCA DE LOUW

Beste albums

1.Djo – Twenty Twenty
2.Billie Eilish – When We All Fall Asleep Where Do We Go? 3.The Teskey Brothers – Run Home Slow
4.The Black Keys – Let’s Rock
5.Michael Kiwanuka – Kiwanuka

Een verlengstuk van de Stranger Things 80’s-vibe? Acteur Joe Keery (Steve Harrington in de serie) neemt je in zijn muziekproject Djo mee in interessante psychedelische-synth-rock.

Beste concert

Een van eigen bodem: Het theaterconcert ‘Unconditional Love’ van Jett Rebel.
Dat was ‘n bijzonder en kwetsbaar kijkje in zijn creatieve, chaotische en muzikaal artistieke persona.

Beste re-release

Prince – Originals.

Bevat demo’s van nummers die Prince produceerde voor artiesten als The Bangles, Sheila E. En Kenny Rogers. Geen rough ones, maar volledig gepolijste Prince-tracks. Geweldig!

Memorabel moment

Billie Eilish die tijdens de AMA’s – bewust van haar invloed als artiest – een T-shirt droeg met de tekst No Music on a Dead Planet.

MANOE SNELLENS

Beste albums

 1. Marina – Love + Fear
  2. Coldplay – Everyday Life
  3. Michael Kiwanuka – Kiwanuka 4. White Lies – FIVE
  5. Avicii – Tim

Het album Love + Fear vat voor mij 2019 samen. Marina’s liedjes waren er op de juiste momenten en boden vreugde, troost en herkenning.

Beste concert

TOTO, Bospop. Als vervanger van Snow Patrol op Bospop, was ik zowaar blij dat Gary Lightbody thuis was gebleven. Wat een grandioos optreden was dat!

Beste re-release

The Beatles – Abbey Road.

Een klassieker die iedere (beginnen- de) muziekjournalist minstens een keer gehoord moet hebben. Ik kan er elk moment naar luisteren.

Memorabel moment

Het overlijden van Mark Hollis van Talk Talk. Hoewel ik de band nooit bewust heb meegemaakt, droeg ik Hollis en zijn mannen al jaren een warm hart toe. En juist daarom vond ik zijn overlijden ook zo’n shock.

CHRIS VAN OOSTROM

Beste albums

 1. Jon Fratelli – Bright Night Flowers 2. Beth Hart – War In My Mind
  3. Ilse DeLange – Gravel & Dust
  4. Raphael Saadiq – Jimmy Lee
 2. Journey – Live In Japan

De verrassing van het jaar diende zich
reeds in januari aan. Vergeet alles wat je
ooit van Jons moederband The Fratellis
hebt gehoord, deze prachtig gearrangeerde balladplaat is van een geheel andere orde.

Beste concert

Rich Langell in The Curly Wolf, Staten Island, New York. Langell kan Kris Kristofferson en John Lee Hooker als bloedbroeders laten klinken. Wat ze in wezen natuurlijk ook altijd geweest zijn.

NORBERT PEK

Beste albums

 1. Fontaines D.C. – Dogrel
  2. Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell! 3. Julia Jacklin – Crushing
  4. Big Thief – U.F.O.F.
  5. Michael Kiwanuka – Kiwanuka

Fontaines D.C.. Snedige postpunk van de Ierse straat vol poëtische woorden over hoop tegen beter weten in. Dogrel is zo’n plaat die gemaakt móest worden.

Beste concert

Lizzo @ Best Kept Secret en Paradiso Tolhuistuin.
Lizzo twee keer achtereen voor een klein publiek zien en weten: dit gebeurt nooit meer. Van soul naar gospel naar TED Talk naar pop. Wat een ster.

Beste re-release

Varia. De baanbrekende Britpop-plaat Definitely Maybe van Oasis, alleen maar goede liedjes van The Buzzcocks (Singles Going Steady) en natuur- lijk Abbey Road. Kiezen kan niet.

Memorabel moment

Opzij Bohemian Rhapsody, want Rocketman is hoe een biopic moet zijn. Zelfs geweldig voor musicalhaters (ik) want elk shot is raak en elk Elton John-nummer ook.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws