Simple Minds in Ziggo Dome: Twee shows op één avond die staan als een huis

De uitverkochte Ziggo Dome is nog niet volledig gevuld als Simple Minds aftrapt. Geen voorprogramma, gewoon volgens het gecommuniceerde tijdschema beginnen. Getuige de lange rij die om 20:00 uur nog voor de deur staat is het aanpoten geweest om de starttijd te halen. Jim Kerr en de band hebben er maling aan en gooien het gas direct open met het iets minder bekende ‘Act Of Love’, ‘I Travel’ en ‘Celebrate’. De fans hebben even op dit uitgestelde optreden moeten wachten, maar de bandleden zijn vastberaden om dat iedereen deze avond te doen laten vergeten.

Tekst: Stijn Baarendse

Foto’s: Ans van Heck

Dankbaarheid

Kerr grapt wat over het geduld van de fans en het ticketgeld dat zij al die tijd al in hun zak hadden. Hij is dankbaar dat de zaal alsnog de moeite heeft genomen om de band live te komen bewonderen. Die dankbaarheid is geheel wederzijds als de band ‘Promised You A Miracle’ inzet. Kerr mag dan iets minder actief dan pakweg dertig jaar geleden over het podium bewegen, de danspasjes, knielend zitten op het podium en het zwieren met zijn armen gaat nog altijd met enorm veel souplesse. Hij weet de zaal prima te bespelen en krijgt regelmatig de handen op elkaar. De band staat als een huis en naast gitarist en medeoprichter Charlie Burchill is het vooral drummer Cherisse Osei die met haar mooie verschijning, maar vooral krachtig en uitstekend drumwerk opvalt. Wanneer Sarah Brown bij ‘Book Of Brilliant Things’ het podium betreed doet de band er wat betreft kwaliteit nog een schepje bovenop. Het eindigt het eerste blok dan ook met het indrukwekkende en, naar eigen zeggen, opnieuw relevante ‘Belfast Child’ waarbij je hoort dat Kerr nog uitstekend bij stem is.

Tweede blok

De show is in twee blokken verdeeld met een pauze ertussen van twintig minuten. Even op adem komen zullen de bandleden bij het repeteren van de show hebben gedacht. Alsof er letterlijk een nieuwe show begint wordt deel twee geopend met een intro en het instrumentale ‘Theme For Great Cities’. De band doet zijn best om de fans twee volwaardige shows te geven en eerlijk toegegeven krijg je daadwerkelijk het gevoel alsof je in beide delen niets te kort komt. Het groot aantal hits helpt daar logischerwijs aan mee. De zaal komt dan ook helemaal los wanneer het intro van ‘Waterfront’ door de zaal galmt. Na een heerlijke drumsolo van Osei blijft het tempo hoog en krijgt het publiek geen rust. De hits blijven komen en met ‘See The Lights’ maakt de band indruk. De prachtige achtergrondzang van Brown en gitaarsolo van Burchill maken dit tot één van de hoogtepunten.

Richting het einde kan ‘Don’t You Forget About Me’ niet ontbreken. Het wordt luidkeels meegezongen en het einde vol ‘lalalala’s’ overstemt de band. Kerr ontvangt het met veel mooie woorden en laat het dan ook graag minutenlang doorgaan. Met ‘Ghostdancing’ komt ook deze set ten einde.

Volwaardige shows

Dat de band er nog niet klaar mee is blijkt al snel wanneer zij weer het podium betreden. Met een ingetogen versie van ‘Speed Your Love To Me’, gezongen door Sarah Brown en toetsenist Berenice Scott, heeft de band nog een toegift van formaat in petto. Tijdens ‘Alive and Kicking’ en ‘Sanctify Yourself’ zit dan ook bijna niemand meer op zijn stoel. Dansend en meezingend eindigt deze avond voor de uitverkochte Ziggo Dome waardig. De band verkeert nog steeds in een goede vorm en staat als gezegd muzikaal als een huis. Hier en daar overstemde de muziek de zang van Kerr, maar met veertig jaar aan hits weet het publiek de teksten woord voor woord mee te zingen. Twee volwaardige shows op één avond, van dezelfde band. Het was voor de fans van Simple Minds het wachten waard.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer