Seven Nation Army van The White Stripes | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Seven Nation Army van The White Stripes. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

“Seven Nation Army” van The White Stripes heeft de bekendste gitaarriff ooit. There, we said it.

Het nummer uit 2003 van het album “Elephant” bleek voor de band The White Stripes een career-changing hit zoals ze dat dan zo mooi zeggen. De riff is namelijk zo simpel en tegelijkertijd zo krachtig, dat menig voetbalpubliek wereldwijd liederen heeft geschreven via dezelfde riff. Een riff die op meer manieren uniek is. Het is namelijk zo dat The White Stripes helemaal geen bassist in hun midden hebben, maar toch klinkt het als een bassriff.

Jack White, frontman van de band, creëerde het geluid door een semi-akoestische gitaar aan te sluiten op een DigiTech Whammy pedal om zo een pitch shift te creëren en hem een octaaf lager te laten klinken. Een goeie zet, maar toen hij het begin 2002 aan Ben Swank van het record label Third Man liet horen, vond Swank dat White beter kon. Sterker nog, hij vond het ritme niet eens goed, zegt White later in een interview. Teleurgesteld, maar niet helemaal opgegeven, bewaart White de riff op de spreekwoordelijke plank, naar eigen zeggen om hem ooit te gebruiken voor als hij benaderd zou worden om een Bond song te schrijven.

Nadat de riff een jaar stoffig lag te worden, besloot hij hem toch in te zetten voor “Seven Nation Army”, een nummer dat gaat over alle nadelen die erbij komen kijken dat de band groeide in populariteit. De titel is eigenlijk een kinderlijke toevalligheid. White dacht als kind dat Salvation Army (Leger des Heils) een Seven Nation Army was.

Hij vond deze misvattingsfrase zo leuk dat hij het als titel van het lied wilde gebruiken, met de iconische riff dus. Het werd een regelrechte hit en The White Stripes met Jack White zijn niet meer weg te denken van het moderne rockpodium. Dat viel regisseur Marc Forster van James Bond film Quantum of Solace ook op. Hij benaderde Jack White in 2008, 5 jaar na het uitbrengen van “Seven Nation Army”, om voor de nieuwe film een Bondsong te maken.

Moet je je voorstellen als ‘ie die riff nog had liggen?!

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws