Sausalito Summernight Diesel

Sausalito Summernight: Diesel | Hitjescollege

Pak je luchtgitaar er maar bij! Tijd voor een heerlijke gitaarsolo van Nederlandse bodem! We hebben het over Sausalito Summernight van Diesel. 
Bandleden Rob Vunderink en Mark Boon, allebei gitarist, hebben het nummer geschreven. Vunderink had het loopje en Boon bedacht hier het akkoordenschema bij. Vervolgens was Vunderink weer aan zet en kwam met een naar eigen zeggen ‘doorzeikmelodie’ dat hem een Steve Miller Band gevoel gaf. Toen was uiteraard Boon weer aan zet, die met een opzet voor de lyrics kwam. Boon heeft in het verleden in Californië gewoond en was de zomer voor ze het nummer schreven (’79) nog in Sausalito geweest. Daar heeft Boon meerdere Sausalito Summernights meegemaakt, reden genoeg dus om de Sausolito te betrekken in de tekst. Zo ontstond het nummer al vrij snel, in ongeveer een uur tijd stond de gehele tekst namelijk op papier.

Diesel: Nederlandse band uit jaren tachtig

Voor wie het nog niet in de gaten had: Ja, Diesel is een Nederlandse band uit de jaren tachtig. Helaas voor Diesel is de band in Nederland nooit echt populair geworden met Sausalito Summernight. In de Verenigde Staten en Canada was dit echter wel het geval! In de VS behaalde het nummer #25 op de Billboard top 100, en in sommige staten zelfs een #1 positie! Gek genoeg deed het nummer het in Californië, waar Sausalito ligt, wat minder. In Canada haalde het tevens de #1 positie.

Sausolito Summernight, de perfecte roadsong

Zelfs nu nog wordt het nummer geregeld gedraaid. Het is typisch een pérfecte roadsong. Pim Koopman (ex-drummer en producer van Diesel) vertelt in een interview dat het gejengel van de gitaarsolo van Rob Vunderink per ongeluk op het nummer gekomen is. Vunderink vond dat hij het niet goed genoeg had gespeeld en wilde Koopman tot het stoppen van de opname dwingen door jengellawaai op z’n gitaar te maken, met dat ‘lawaai’ moest Koopman de opname stoppen. Echter, Koopman liet de opname lekker doorlopen, met de jengelende gitaarsolo tot gevolg. Overigens niet de enige toevalligheid aan het nummer. Toen Diesel het uitbracht voor het eerst in Nederland, schreven ze Sausolito met een ó, en niet Sausalito met een á. Toen het in de VS bekend werd, is dat in nieuwere uitgaves van de plaat gauw verbeterd.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws