Sabotage van de Beastie Boys | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Sabotage van de Beastie Boys. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

De Beastie Boys hebben duidelijk hun vingerafdrukken achtergelaten op de hedendaagse hiphop muziek. Met nummers als ‘Brass Monkey’, ‘Intergalactic’ en ‘Fight For Your Right’ maakten Ad-Rock, MCA en Mike D vanaf de tweede helft van de jaren 80 furore. Maar hun grootste hit kwam pas in 1994, met ‘Sabotage’ besteeg het muzikale trio opnieuw de hitlijsten.

Dit succes is te danken aan producer Mario Caldato Jr. alias Mario C., Mario was namelijk  eindverantwoordelijke voor het in goede banen leiden en afleveren van een nieuw album van de Beastie Boys. Om te zorgen dat op de afgesproken deadline het album ook daadwerkelijk af zou zijn moest hij het rappende trio veelvuldig streng en vaderlijk toespreken. Dit leidde tot erg veel frustratie bij de boys zelf, zelfs zoveel dat ze besloten een nummer te schrijven over Mario.

Zo is Sabotage als het ware een disstrack geworden richting Mario, dit hoor je duidelijk in teksten als: “So, listen up ’cause you can’t say nothin’, you’ll shut me down with a push of your button?” & “You’re scheming on a thing, that’s sabotage”. Mario krijgt dus de wind van voren, en hoewel dit misschien vervelend was voor Mario heeft het de band geen windeieren gelegd. En hoewel Mario nu het lijdend voorwerp was, kon de band niet zonder hem.

Om hem credits te geven voor zijn tijd en moeite is zijn alias meermaals te horen in andere nummers van de Beastie Boys, luister bijvoorbeeld maar eens naar ‘Intergalactic’ en ‘Three MC’s and one DJ’.

Overigens was het pushen van Mario niet geheel ten onrechte, de Beastie Boys hadden het nummer namelijk krap twee weken voor de afgesproken deadline pas af…

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer