Runaway Train van Soul Asylum | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Runaway Train van Soul Asylum. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

In 1993 was de ‘alternative rock’ scene je van het in de muziekwereld, tientallen microgenres ontstonden en kenden hun successen. Denk bijvoorbeeld aan Blind Melon, Soundgarden en natuurlijk Nirvana! Naast deze giganten was er ook een viertal ex-punkerrockers met grote ambities: Soul Asylum. Hun zevende album ‘Grave Dancers Union’ bevat hun megahit ‘Runaway Train’, een ballad met een bijzonder verhaal.

Hoewel het nummer volgens frontman David Pirner zo uit zijn hoofd rolde heeft het nummer hoge ogen gegooid. Dit succes is niet alleen te danken aan het nummer, achter de bijbehorende muziekclip gaat namelijk een bijzonder verhaal schuil. Toen ‘Runaway Train’ in 1993 als single werd uitgebracht koos Soul Asylum er namelijk voor om een boodschap af te leveren met de clip.

Zo toonde de videoclip foto’s en namen van vermiste kinderen, “runaways”. De clip eindigt met een oproep van Pirner zelf: “If you’ve seen one of these kids, or you are one of them, please call this number.” Omdat het nummer zo’n mondiaal succes werd werden er ook alternatieve clips opgenomen voor vermiste kinderen in andere landen.

Door de clip zijn er meerdere kinderen herenigd met hun gezin!

Naast dat muziek amuseert kan het dus ook een belangrijke maatschappelijke functie hebben. Pirner is overigens nog altijd betrokken bij het ‘Center for Missing and Exploited Children’, de organisatie waarmee ze de videoclip hebben geschoten.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer