Rowwen Hèze: Onderaan Beginne | Album van de week

De muziekwereld komt langzaamaan weer op gang, er kan weer genoten worden van muziek op een podium. Iets waar we in de Covid-periode wel gewoon van konden blijven genieten: albums! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Onderaan Beginne van Rowwen Hèze.

Door Jean-Paul Heck

Fases

Er was ooit een tijd dat Rowwen Hèze soms in een vloek en een zucht platen maakte. Maar gaandeweg de jaren werd de focus op het werk in de studio groter. Het draaide niet alleen meer om volle, hossende en stampende feesttenten en zeker de verdieping in het theater deed wonderen voor de groep. De mannen uit America leerden snel en muzikaal werden er binnen een paar jaar grote stappen gemaakt. De carrière van de band zou je haast in fases kunnen op delen.

Eerst was daar de uitbundige begintijd met overigens prima platen zoals Station America en Zondag In Het Zuiden. Maar vanaf Water, Lucht en Liefde dat overigens al bijna een kwart eeuw geleden werd uitgebracht, zochten Jack Poels en de zijnen steeds meer de verdieping. Met behulp van accordeonist/pianist Tren van Enckevort, drummer Martin Rongen, gitarist Theo Joosten, trompettist Jack Haegens en bassist Jan Philipsen die in 2013 werd vervangen door Wladimir Geels ging Poels op zoek naar nieuwe wegen. Het feestgehalte werd per album minder en het leverde nederpop-kroonjuwelen op zoals Vandaag, Dageraad en Rodius & Lucius. Daarna kwam er een periode van mindere productiviteit. Poels sloeg zijn vleugels uit en Geal dat in 2012 verscheen was niet de plaat waar velen op hadden gehoopt. Alles werd anders toen Rowwen Hèze  twee jaar terug met Voorwaartsch op de proppen kwam.

Homogeen

Samen met producer Huub Reijnders werd er gekozen voor een ander opname-proces en dat leidde tot een indrukwekkend album. Met dit Onderaan Beginne wordt de samenwerking logischerwijs voortgezet. En ja, het resultaat is wederom fantastisch. En dan te bedenken dat vanwege Covid in aanvang niet eens alle songs in gezamenlijkheid werden opgenomen. De songs deugen volledig. Tekstueel is Poels in absolute topvorm en de groepssound is subliem. Nooit eerder klonk Rowwen Hèze zo homogeen en geïnspireerd.

Wat betreft de teksten reisde Poels voornamelijk door kleine herinneringen en dat levert romantiek en reflectie in maquette-vorm op. Ooit heb ik weleens geschreven dat Rowwen Hèze ooit zo zou klinken als Los Lobos op hun kraker Kiko. Het is een boute stelling, ik weet het. Maar met Onderaan Beginne creëerde de mannen uit Noord-Limburg hun eigen Kiko. Wonderbaarlijk mooi.

Lees ook het grote interview met de band in de nieuwe Soundz 3.

Deel deze recensie op Facebook, tag Soundz in je bericht en maak kans op 1 van de 5 exemplaren die we van Onderaan Beginne weggeven.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws