Rolling Stones in Paradiso: In alle opzichten legendarisch | On This Day

De beste shows die de Stones ooit gaven. Zo zou gitarist Keith Richards het achteraf omschrijven. Twee shows in het Amsterdamse Paradiso die niet alleen vóór maar ook na de show veel teweeg brachten. De gekte in ons nuchtere land was haast onherkenbaar. Was je er bij, dan was het ongetwijfeld onvergetelijk. Historisch werd het in ieder geval wel. Circus Rolling Stones was in het land.

Tekst: Stijn Baarendse

On this day: 26/27 mei 1995: The Rolling Stones treden op in Paradiso

Dat de locatie pas twee weken voor het optreden bekend werd gemaakt was niet af te zien aan de popzaal. De Rolling Stones zorgden ervoor dat er een tweede ring boven het balkon werd gecreëerd voor extra bezoekers. Achteraf bleek dit zo fijn, dat Paradiso dit later definitief heeft laten bouwen. Ruim een week lang was er rumoer in de stad, met name in en rondom Paradiso.

Unieke shows

De Rolling Stones hadden besloten om ook hun werk akoestisch te willen uitbrengen. Op plaat, of beter gezegd, op CD toentertijd. In die tijd was immers MTV Unplugged zeer populair, maar de Stones wilden het zelf doen. Drie locaties in Europa werden bekend gemaakt, waaronder de shows in de voormalige kerk aan de Weteringschans in Amsterdam.

Wie een kaartje bemachtigde mocht zich de koning te rijk voelen. Toepasselijk genoeg was onze huidige koning Willem-Alexander naar verluid ook één van de gelukkigen. Voor de teleurgestelde fans die niet naar binnen mochten werd een oplossing bedacht. Het tweede optreden op 27 mei werd live, op een groot scherm, uitgezonden op het Museumplein. Wat ook op zijn beurt weer afgeladen vol was.

Chaos in Amsterdam

De band huurde het gehele Amstelhotel af, Paradiso werd vakkundig omgebouwd en om de chaos compleet te maken won Ajax in diezelfde week ook nog eens de Champions League. De stad stond op zijn kop. Keith Richards had er van genoten, zoveel plezier in de stad, zo vertelde hij achteraf.

De mannen hadden ook plezier op het podium. Richards veelal zittend op een stoel, terwijl Jagger zich zo kenmerkend zwierend beweegt over het podium. De opnames tijdens deze shows waren bedoeld voor het album Stripped, dat later dat jaar werd uitgebracht. Het werd een combinatie van studio-opnames en livemateriaal. Voor de hoes van dit album maakte Anton Corbijn een legendarische foto in de catacomben van Paradiso.

Na afloop

Na afloop van de shows was het voor de deur van Paradiso ook een drukte van jewelste. Een hele rits aan journalisten stond klaar om niet de band het hemd van het lijf te vragen, maar juist de bezoekers die aanwezig waren. Iedereen wilde er bij zijn of weten hoe de show in de zaal werd beleefd. Gelukkig zijn er opnames en kunnen de fans blijven genieten van deze bijzondere concerten. Of zoals Keith Richards zelf na afloop zei: ‘De beste concerten die de Stones ooit gaven’.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer