Rob Stenders over Billie Eilish

Omdat ik al een tijdje ronddool op deze planeet, zijn de momenten dat ik totaal uit de schoentjes geblazen word door een nieuw fenomeen helaas wat spaarzamer geworden. Vaak laat ik de hypes heerlijk aan mij voorbijtrekken en voordat ik het doorheb, is de nieuwe sensatie alweer verdrongen door een nog grotere uitvinding van de mensheid. Billie Eilish is voor mij een grote uitzondering op die regel. Vanaf de eerste noten ben ik al in de ban van haar originele verschijning en muziek. Al hou je je hart vast bij zo’n tienermeisje, gezien de voorbeelden waar het uiteindelijk niet zo heel gezellig mee a­fliep. Maar ja, gekte zorgt ook voor hoge artistieke toppen. In één jaar tijd is er krankzinnig veel gebeurd in haar leven. Een mooi voorbeeld daarvan is te zien in een filmpje van Vanity Fair, dat haar interviewde toen ze zestien was en hetzelfde gesprek met haar voerde toen ze zeventien was. Bijna alle dromen die ze koesterde, waren een jaar later al verwezenlijkt, inclusief de mensen die ze graag wilde ontmoeten en optredens die ze graag wilde doen. En dan ook nog absurde aantallen volgers op haar social media, getallen waar ze zich vóór haar brommerrijbewijs nog niets bij kon voorstellen. Ik probeerde een beetje te spitten in mijn hoofd naar andere voorbeelden van heel jonge, eigenzinnige vrouwen die al heel snel doorbraken. Dan bedoel ik niet dansen in Disney-shows of als marionet aan de touwtjes van slimme zakenmensen hangen, maar met een geheel eigen kijk op muziek en een eigen ‘zijn’ de popwereld betreden. Mijn geest liep aan tegen Janis Joplin (toch al wat ouder), maar vooral tegen Kate Bush, Amy Winehouse en, recenter, Lorde. Amy is er net als Janis niet in geslaagd met alle roem om te gaan. Kate heeft ook wat tikjes gekregen, maar komt af en toe, als de Efteling ‘s avonds open is, nog weleens naar buiten om haar fans te betoveren. Ik hoop dat Billie in haar voetsporen treedt. Dat ze de harde business redelijk overleeft en ons nog zeer regelmatig gaat verpletteren met waanzinnige muziek. In eerdergenoemd filmpje zegt ze dat artiesten sowieso allemaal gestoord zijn. Volgens mij helpt die opvatting om zelf niet in Neverland te eindigen.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws