Recensie | Adele – 30

Niemand is beter om in songs haar hart te laten spreken dan Adele. Dat deed ze al op haar drie voorgaande platen. Maar op dit vierde werkstuk gooit ze werkelijk alles open. Als Moeder en als een vrouw die naar haar scheiding door een stevige crisis is gegaan. 30 is Adele’s meest directe plaat en verrassende tot nu toe. Waarbij ze 25 in mijn ogen nog teveel voor het grote gebaar ging, daar weet ze op deze release bij vlagen danig te verrassen. Ook op 25 draaide het om een verbroken relatie. Maar de scheiding slokt dit keer bijna alles op.

Nummers zoals Cry Your Heart Out, Love Is a Game, I Drink Wine…het gaat allemaal over de pijnlijkste periode in haar leven. Vaak strekt ze zich uit zoals op het ijzersterke Hold On of het rake akoestische Woman Like Me. Ze spreekt letterlijk haar pijn uit op het zwoele, uitdagende maar tegelijkertijd pijnlijke My Little Love. Je hoort haar praten tegen haar zoontje Angelo en de eenzaamheid druipt er doorheen. Natuurlijk is 30 ook een excursie langs de soulmuziek van de jaren ’60 met rijke georkestreerde stukken.

Luister maar eens naar de slotsong Love Is A Game dat zou uit de koker van Burt Bacharach had kunnen komen. Ook wonderschoon is het jazzy All Night Parking met het vrijzinnige pianospel van de in 1977 overleden jazzgigant Erroll Garner. Beste songs op 30 zijn Cry Your Heart Out, Can I Get It en Oh My God. Cry Your Heart Out vanwege de wonderbaarlijk mooie dub-feel en onderliggend reggae-ritme. Can I Get It heeft een beklijvend stompritme met een wonderbaarlijke mooie brug. Oh My God is wat betreft productie, instrumentatie en songconstructie de prijssong van 30.

Nee, ze laat op 30 niet haar succesformule los. Ook haar uitspraken dat ze zich ooit nog eens op country zou storten, maakt ze hier niet waar. En nee, dat is niet erg. 30 is een overwinning van haar smaak, durf en passie.

Jean-Paul Heck

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws