Raspberry Beret van Prince | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Raspberry Beret van Prince. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Een frambooskleurige baret, zo eentje die je alleen kunt krijgen in een tweedehands winkel, en dan van het album rond de wereld in een dag. Zo bracht Prince, in 1985, op zijn album “Around The World In A Day”, de zoveelste #1 hit de wereld in. “Raspberry Beret” is in 1985 uitgekomen als een tamelijk onschuldige tune in het oeuvre van Prince Rogers Nelson. Ik noem expliciet ‘tamelijk onschuldig’, omdat Prince op zijn album van het jaar ervoor, het alombekende “Purple Rain”, niet zo discreet met zijn lyrieken omging.

Mevrouw Tipper Gore, de vrouw van Al Gore, kocht in 1984 voor haar 11-jarige dochter Karenna “Purple Rain”. Toen ze uit de slaapkamer van haar dochter het nummer “Darling Nikki” hoorde, schrok ze zich een hoedje. Openlijke referenties aan (vrouwelijke) masturbatie gingen mevrouw Gore veel en veel te ver, en zodoende richtte Tipper Gore de organisatie ‘Parents Music Resource Centre’ (PMRC) op. Deze organisatie beschuldigde de popmuziek ervan jonge mensen over te halen tot zelfdoding en pleitte dan ook voor waarschuwingsstickers op nieuwe uitgebrachte albums met seksueel expliciete teksten.

Het zou tegenwoordig ondenkbaar zijn, maar het liet Prince niet koud. Op zijn volgende album zou hij discreter zijn. Echter zou Prince niet Prince zijn als hij het toch niet kon laten om zijn eigen referenties te maken. En dat deed hij. Raspberry Beret gaat over een tienerontmoeting tussen een modebewust meisje in een ‘five-and-dime’-winkel en de jonge jongen die er werkt. De personen in het liedje gaan met elkaar uit. De jongen neemt het meisje mee op zijn motor, naar ‘Old Man Johnson’s Farm’.

Maar zoals iedereen Prince kent, is dat rijden niet náár, maar op Meneer Johnson. Anyway…

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer