Queen zet Ziggo Dome in vuur en vlam

Queen was al een super act. De bizar succesvolle film Bohemian Rhapsody die in 2018 verscheen, zorgde ervoor dat Queen zich samen met The Beatles en de Rolling Stones de grootste Engelse band uit de muziekgeschiedenis mag noemen. In het kielzog van dat succes zou de band voor twee concerten naar de Ziggo Dome komen, maar corona gooide roet in het eten. Gisteravond was dan eindelijk deel één van het tweeluik. En jawel, de loyale fans werden geen moment teleurgesteld.

Verslag: Jean-Paul Heck
Foto’s: Ashley Oomen

De nieuwe show is fabuleus. Na eerder andere continenten te hebben aangedaan en een langdurige residentie in de O2 in Londen, is nu het Europese vastenland aan de beurt. En zonder enig behoud, de nieuwe show is de meest spectaculaire uit de nu al meer dan 50 jaar duur succes carrière van de band uit Londen. Na het intro op de klanken van ‘Innuendo’, volgde de publiekslieveling ‘Now I’m Here’ die niet als vanzelfsprekend op de setlist staat. Die song ging ferm over in ‘Tear It Up’, een echte Brian May-rocker die de gitarist destijds schreef voor het album The Works.

Samen met zanger Adam Lambert is Queen houden gitarist Brian May en drummer Roger Taylor, zonder de in 1991 overleden Freddie Mercury en de afgehaakte bassist John Deacon, het Queen-vuur brandend. De film heeft de groep uit Londen echter eindelijk de plek gegeven tussen de allergrootste groepen uit de muziekhistorie. Het mooie aan Queen is dat de band nog steeds geen hulpmiddelen gebruikt. Geen clicktrack, geen toetsenman die stiekem achter de rijk gedrapeerde gordijnen meespeelt.

What you see is what you get. En dat is veel tijdens deze tour. Brian May is al maanden in absolute topvorm en dat was ook op Amsterdamse bodem evident. Met behulp van twee achtergrondvocalisten en de immer aanwezige toetsenman en achtergrondzanger Spike Edney, waren ook de koortjes absoluut spot on. En dan zanger Adam Lambert. Queen zonder Freddie Mercury zorgde altijd al voor heftige discussies. Eerst mocht voormalig Free- en Bad Company-zanger Paul Rodgers het proberen.

Hij deed het prima maar miste de vocale lenigheid en het showmanship van Freddie. Toen Queen het in 2011 voorzichtig met deze extravagante paradijsvogel uit Minneapolis probeerde, was er kritiek, veel kritiek! Maar gaandeweg won Lambert de harten van de miljoenen fans over de hele wereld. De manier waarop hij het toch uiterst precaire oeuvre van Queen aanpakte, werkte verfrissend en vernieuwend. Lambert met een aantal corona-kilo’s extra op het grote lijf, zingt met het grootste gemak de allerhoogste noten.

De moeilijke passage uit ‘I Want It All’? Geen probleem. De hoge uithaal in ‘Somebody To Love’? Die doet hij haast achteloos. Zoals gezegd is The Rhapsody Tour de grootste Queen-productie uit hun toch niet misselijke carrière. Het podium is omgetoverd tot een klassiek theater, compleet met balkonnetjes die zijn gevuld met fans. Ja, het oogt wat decadent en zelfs wat camp maar het past bij de bombast van de groep. Queen heeft er dit keer voor gekozen om naast de welbekende hits ook heel wat oude songs te spelen.

‘Seven Seas of Rhye’ kreeg een gloedvolle uitvoering, zo ook ‘In The Lap of the Gods…Revisited’. Wat de hele avond opviel was de vitaliteit van drummer Roger Taylor. Goed, hij is niet meer dat beest uit de jaren ’70 en ’80 maar zijn lenigheid en gevoel voor timing is nog altijd briljant. Daarnaast is zijn kenmerkende hoge stem nog altijd in optima forma. Het tempo tijdens deze Rhapsody Tour ligt hoog. Ook zijn er wat wisselingen toegepast. ‘Machines’, ‘ I’m in love With My Car’ en ‘Doing All Right‘ stonden in 2019 nog op de lijst. Nu echter niet meer.

Nieuw waren de vuurpijlen die May tijdens de sololicks van ‘A Kind Of Magic’ richting het plafond van de Ziggo Dome schoot. Wat vooral krachtig was, was het eerbetoon aan Freddie, zonder maar een moment in sentiment te vervallen. Het duet tussen May en Mercury vanaf een enorm videoscherm kennen we onderhand wel, maar het werkt nog altijd en is goed voor een rake brok in de keel. Ook Lambert vervalt geen moment in kopieergedrag. Ruim twee uur lang is hij volstrekt zichzelf.

Pak bijvoorbeeld het moment dat hij tijdens het overigens erg raak gespeelde ‘Bicycle Race’ op een motor zit. Zelfs het toch wat melodramatische ‘Who Wants To Live Forever’ bleef door goed geplaatst videowerk volledig overeind. Ook heel mooi waren de visuals van Mercury net voor één van de twee toegiften ‘We Will Rock You’. De show in de Ziggo Dome was niets minder dan majestueus en overrompelend. Waardig oud worden zonder je grootste schakel kan dus. Queen is daarvan het levende bewijs.

Queen + Adam Lambert: gisteravond gezien in de Ziggo Dome in Amsterdam. Vanavond geeft de band nog een concert in de Ziggo Dome.

*Tijdens de concerten is de Queen Special te koop bij de Ziggo Dome Servicepunten voor 10 Euro i.p.v. van 11,95 Euro*

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws