Propaganda

Hoe is het met … Propaganda | Claudia Brücken

Iedereen kan Propaganda’s superhit Duel snoeihard meezingen. The first cut won’t hurt at all. The second only makes you wonder.” Maar de band Propaganda was geen lang leven beschoren. Zangeres Claudia Brücken, de first lady van de cinematografische elektropop, vertelt waarom…

Er ging een schok door de muziekwereld heen toen vanuit het Duitse Düsseldorf Propaganda met het album A Secret Wish iedereen verraste. Een aparte band die werd aangedreven door de vernieuwer Ralf Dörper die eerder furore had gemaakt als lid van het vooruitstrevende Die Krupps. “Ralf had al best wel een naam opgebouwd in het alternatieve circuit, maar uiteindelijk was het journalist Paul Morley die hem verder bracht.”

Claudia Brücken over de band

Claudia Brücken weet het nog precies. Morley was ook mede-eigenaar van het label ZTT dat door topproducer Trevor Horn was opgericht en net wereldwijd succes had genoten met Frankie Goes To Hollywood. “Het was in eerste instantie een teleurstelling dat Trevor onze eerste plaat niet kon produceren, maar zijn technicus Stephen Lipson had dezelfde kwaliteiten.” Het was dan ook Lipson die de band een kille, wat unheimische maar prachtig georkestreerde sound gaf.

Duel van Propaganda: enorme hit

De tweede single Duel werd in het voorjaar 1985 een enorme hit. ,,Voor mij en Susanne (Susanne Freytag) was dat heel bijzonder. In onze tienerjaren waren we samen begonnen als The Topolinos en in die periode al enorm beïnvloed door Duitse synthesizerpioniers als Kraftwerk en Einstürzende Neubauten. Het was vooral een hele levende scene in Düsseldorf dus eigenlijk brachten wij de sound van het Ruhrgebied naar Londen.” Het was een combinatie die werkte, want vooral Duel werd wereldwijd een enorme hit. In Nederland scoorde Propaganda nog een grote hit met het aanstekelijke Machinery.

Wurgcontract met ZTT

“Meteen daarna zijn we op tournee gaan met twee ex-leden van de Simple Minds in de band. Het was een geweldige periode waar geen einde aan leek te komen.” Maar de bubbel werd keihard doorgeprikt toen de band erachter kwam dat ze een wurgcontract met ZTT had getekend. “Het was simpelweg zo. We konden met Propaganda ons hele leven platen maken, zonder dat we ook maar een cent zouden zien. Dat was voor mij onwerkbaar.” De zangeres was dan ook de eerste die het Propaganda-schip verliet. De band ging zonder haar verder en Brücken formeerde het redelijk succesvolle Act.

Claudia Brücken verlaat Propaganda

In de jaren daarna bleef ze in Duitsland als solo-artieste een grote naam en had ze een duo met Paul Humphreys van OMD. Tussen 1994 en 2013 hadden ze ook een relatie. ,”Paul en ik hebben jarenlang geweldig samengewerkt maar toen de liefde er niet meer was, leek het ons ook geen goed idee om door te gaan.” De liefdesband met Propaganda verdween echter nooit. “Ik deed  altijd alles met Propaganda nog in mijn achterhoofd. Propaganda kwam in 1998 wederom bij elkaar en kreeg daarbij zelfs de hulp van Depeche Mode-voorman Martin Gore die een groot fan van de groep was. In de jaren daarna werd ook de strijdbijl met ZTT en de grote baas Trevor Horn begraven. “Uiteindelijk hebben we in bijna de originele line up in 2004 opgetreden tijdens een eerbetoon aan Trevor. Een bomvolle Royal Albert Hall zong Duel van het eerste tot het laatste woord letterlijk mee.”

Tekst: Jean-Paul Heck

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws