Pixies: ‘Wij willen niet gelieerd worden aan een jaartal of muzikale scene’

Pixies. Ze worden wel de peetvaders van de alternatieve rock genoemd. Het Amerikaanse kwartet viert het 30-jarig jubileum van Doolittle met een nieuw album: Beneath The Eyrie. Het is met afstand hun toegankelijkste product tot nu toe. Opper-Pixie Black Francis en gitarist Joey Santiago blikken terug en slaan tevens een brug naar de toekomst.

‘Een kans om verkeerd begrepen te worden’, zo karakteriseerde Pixies-roerganger Charles Michael Kittridge Thompson IV, alias Black Francis, nog niet zo lang geleden het ondergaan van een interview. Blijkbaar is hem dat in het verleden nogal vaak overkomen, want de man heeft in de loop der jaren de reputatie verworven van een stekelige, om niet te zeggen ronduit vijandige gesprekspartner. Anno 2019 blijkt hij evenwel de vriendelijkheid zelve en ook gitarist Joey Santiago formuleert over het algemeen redelijk bedachtzaam zijn antwoord op iedere vraag. De mededeelzaamheid van beide heren reflecteert in zekere zin de aard van hun zevende studioalbum, Beneath The Eyrie, dat ondanks het sterk eclectische karakter wel degelijk de radiovriendelijkste Pixies-cd tot nu toe is.

Jullie hebben nooit geaarzeld om pure pop met gruis en kraakbeen te vermengen en dit nieuwe album laat de meest geslaagde fusie daarvan tot nu toe horen. Het heeft zelfs een nogal gepolijste productie. Zou ‘gepolijst’ een vloekwoord zijn geweest in de dagen van ‘Surfer Rosa’?

Black Francis: “Misschien huldigden we in het prille begin voor een paar minuten die typische indiementaliteit, waarbij je je een houding aanmeet dat je antiglossy of zelfs antipop bent. Maar dat was zeker niet meer het geval ten tijde van Doolittle, want dat album markeerde het punt waarop we het geluid al begonnen te polijsten. De waarheid is dat we ons in beide wateren op ons gemak voelen: pop en antipop.” Joey Santiago: “Surfer Rosa zal natuurlijk altijd een speciale plaat voor ons blijven, omdat we in die dagen zo rauw klonken. Maar dit nieuwe album biedt zowel een vizier op het verleden als een voorproefje van hoe we ons in de toekomst zullen ontwikkelen.”

Je leest het hele interview met de Pixies in het nieuwe Soundz Magazine!

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws