Phil Collins: nog altijd een legende

De hip-hop community had Phil Collins eerder in zijn armen gesloten dan de meeste muziekfans. Toegeven, Collins had ook wel wat kleffe liedjes, maar in het algemeen heeft de drummer/zanger prachtige nummers geschreven. Nu, aan het einde van zijn muziek carrière krijgt hij eindelijk de credits die hij verdient. Terecht, want Collins is een van de succesvolste zangers in de wereld – met meer dan 100 miljoen verkochte albums – samen met Michael Jackson en Paul McCartney.

Still Not Dead Yet heet ironisch de concerttour die gisteren ook Nijmegen aandeed. Een laatste tour zoals hij heeft beloofd. En al heeft hij in jaren geen hit meer gehad, dankzij hem ontstond er flinke files.

De jaren hebben er flink ingehakt bij Collins, niet alleen heeft hij last van zijn hand, waardoor hij niet meer kan drummen (behalve een paar minuten opvallend uit de maat), maar ook zijn been waardoor hij het hele concert op een stoel blijft zitten, of zoals hij zelf in fonetisch voorgelezen Nederlands zegt: ‘voet is naar de klote’ tot groot hilariteit van het publiek.Nu was Collins al niet echt een artiest die bekend stond van zijn geweldige danspasjes of dat hij een dubbele koprol en een spagaat sprong. Nie belangrijk, want al zittend laat hij even horen dat zijn stem nog geweldig in vorm is. Zuiver, niet in kracht ingeboet. Al ziet hij er wel oud en breekbaar uit.

Dat het drummer in het bloed zit van de familie Collins laat zijn zoon Nicholas (nog maar 18 jaar!) zien en horen. Vol energie en een vette groove is hij de motor van de geweldige band (met een krachtige hornsectie en achtergrondzangers) van zijn vader.

‘All Against The Odds’ is het startsein zijn van het concert met daarin meteen het herkenbare drumgeluid.. Het is bijna jammer dat de vaart eruit wordt gehaald door een wat verstilde introductie van de bandleden, en een drumsolo. Hit na hit, natuurlijk ‘In The Air Tonight’, ‘Easy Lover’, ‘Sussudio’, ‘Don’t Lose My Number’, maar ook ‘Follow You, Follow Me’, ‘Invisible Touch’ en ‘Throwing It All Away’ van Genesis (vreemd genoeg geen ‘Mama’),   komen voorbij en wat vooral opvalt is dat het live nog beter is dan op de plaat. ‘Take Me Home’ was het passende afscheid van een van de grootste artiesten in de wereld. Een legende.

Soundz Magazine Phil Collins

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws