Panama van Van Halen | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Panama van Van Halen. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Lange haren, snerpende gitaren en leren broeken, oftewel rock muziek a la jaren 80. Van Halen, opgericht door twee van oorsprong Nederlandse broers, mengt zich maar al te graag in het gitaargeweld. Dit deden zij in 1984 mede met ‘Panama’. Dit nummer gaat niet over het land of over een dame maar over iets waar mannen ook verliefd op kunnen worden; een auto.

In een interview vertelde leadzanger David Lee Roth dat het nummer gaat over een auto die hij zag racen in Las Vegas, deze auto droeg de naam ‘Panama Express’.

Panama was tevens de naam van Roth’s Opel Kadett, waarvan hij later de voorkant op een muur in zijn woning heeft laten plaatsen. Hier heeft hij een opgezet hert ‘in geplaatst’ waardoor het lijkt alsof hij een hert heeft doodgereden. Blijkbaar tast drugsgebruik je gevoel voor humor aan.

De aanleiding tot het schrijven was dat Van Halen ervan werd beschuldigd niet creatief te zijn, ze zongen namelijk enkel en alleen over vrouwen, feesten en snelle auto’s. Toen David Lee Roth dat hoorde dacht hij “dat is vreemd, want ik heb nog nooit iets geschreven over een auto.” Zo gezegd zo gedaan, Panama was geboren.

Tijdens de bridge van Panama zingt Roth “I can barely see the road from the heat comin’ off.” Tegelijkertijd hoor je op de achtergrond de 1972 Lamborghini Miura S van gitarist Eddie van Halen gasgeven. Om dit te bewerkstelligen hebben ze de Lamborghini half in de studio moeten zetten en de geluidsapparatuur vast moeten maken aan de uitlaat.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer