Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne | 10 vragen aan …

Jarenlang als een bezetene door het leven gaan en dan je nieuwe plaat doodleuk Ordinary Man (2020) noemen. Ozzy Osbourne komt ermee weg. Zelfs met een album waarop rapper Post Malone en Elton John op mee doen.  Soundz legt deze ‘Prince of Darkness’ 10 vragen voor waar hij wel op móet antwoorden. “Ik ben niet de kerel die de kop van vleermuizen afbijt, ik vlieg niet rond op een bezemsteel en ik loop ook niet met een zeis door de huiskamer.”

Voor veel mensen is het al een verrassing dat je nog leeft.

“Oh, dat is niet zo vermoeiend, hoor. Je moet gewoon je mond open en dichtdoen op de momenten dat het nodig is. Alles wat ik aanpak, doe ik met honderd procent overtuiging. Mijn vrouw wordt er weleens gek van. ‘Ozzy’, zegt ze dan. ‘Hoe ouder je wordt, des te meer je werkt…’ Maar zij was degene die per se zo’n mooi groot huis wilde hebben! Een huis waar ik de laatste jaren nauwelijks meer in heb geslapen. Het is het bekende gezeur. De ene keer ben ik te moe om iets te doen en de andere keer ben ik niet te stoppen. Maar hé, that’s Ozzy Osbourne.

Hoe was de wereldtour met Black Sabbath? Was het wat je ervan verwacht had?

‘Zowel muzikaal als gevoelsmatig was het prima. Ze haalden het in Amerika zelfs in hun hoofd om ons een Grammy te geven voor de live-versie van de song Iron Man. Dertig jaar nadat die song voor het eerst uitkwam! Dat is nogal bizar. Maar het belangrijkste wat ik aan die tour heb overgehouden, is de vriendschap met mijn oude ‘mates’. Jarenlang hebben we een beetje met modder naar elkaar gegooid, maar het bleek dat alle oprechte sentimenten er nog waren. Samen in de oefenruimte waren we gewoon weer die vier jongens uit Birmingham met dezelfde soort humor en dezelfde broederschap. Een broederschap die ik later alleen nog maar had met Randy Rhoads (omgekomen bij een bizar vliegongeluk in 1982, red.)  en gitarist Zakk Wylde had. Los van al het succes is die vriendschap mij het meest dierbaar geweest.”

Uiteindelijk was het destijds toch nog een verrassing dat die reünie doorging. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, heb ik begrepen.

“Ik heb altijd gezegd dat Black Sabbath de reden is waarom ik nog steeds kan doen wat ik nu doe. Dat gevoel hadden we allemaal en we hebben dan ook tot vervelens toe geprobeerd om die tour op poten te zetten. Maar ik werd knettergek van die fucking faxen, mails, telefoontjes en schijtadvocaten. Op een gegeven moment heb ik, geheel tegen mijn aard in, maar gewoon de botterik gespeeld. Ik heb het management van Black Sabbath gebeld en tegen ze gezegd: ‘Hier is mijn vrouw (Sharon, tevens Ozzy’s manager, red.) en zeg nu maar ‘ja’ of ‘nee’. Ik ben geen wegwerpartikel, weet je. Ik ben fucking Ozzy!”

Maakt iemand als Ozzy Osbourne zich druk om wie hij is en wat andere mensen van hem vinden?

“Natuurlijk niet. Maar ik heb ook geen zin meer om te moeten voldoen aan het beeld dat de hele wereld van mij heeft: Ozzy, The Antichrist. Dat is zó’n onzin. Ik zong jaren terug niet voor niets de tekstregel: I’m not the antichrist or the iron man. Als extravert persoon moet je jezelf constant verdedigen tegen de fatsoensrakkers van deze wereld. Dat is het lot van Ozzy. Het is wel gebeurd dat we met de tourbus door Oklahoma reden en dat er van die fanaten langs de kant van de weg stonden met borden als: Ozzy, go home! Als ik ze dan een halfuur later in de plaatselijke supermarkt tegenkwam, vroegen ze me om een handtekening. Snap je wat ik bedoel?”

Dat is raar en hypocriet, toch?

“Ach, ik zal altijd de slechte, enge man blijven die gehaat wordt door de ouders van deze wereld. En dat is ook meteen het schizofrene aan Ozzy. De vaders die vroeger op hun zolderkamer stiekem platen van Black Sabbath draaiden, kregen in de jaren tachtig op hun flikker van hun vrouw als ze het in het hoofd haalden om zoonlief mee naar een concert van Ozzy te nemen. Nu zie ik soms drie generaties fans voor mijn neus staan. Mét Ozzy-shirts!  Het gaat wat te ver om mij een bruggenbouwer te noemen, maar met bijvoorbeeld de Ozzfest-festivals heb ik destijds heel wat vooroordelen weggehaald. Ik heb ervoor gezorgd dat mensen anders tegen mij aan zijn gaan kijken. Ozzy die iets organiseerde, dat hadden ze nog nóóit meegemaakt!”

Je hebt nu toch geen last meer van dat donkere imago?

“Het blijft moeilijk om van een bepaalde naam af te komen. Je mag mensen belazeren, verneuken en belachelijk maken, maar maak je één keer in het openbaar met je zatte kop een misstap, dan zal dat je je hele leven blijven achtervolgen. Ik ben niet de kerel die de kop van vleermuizen afbijt, ik vlieg niet rond op een bezemsteel en ik loop ook niet met een zeis door de huiskamer. Dat is voor heel wat mensen een enorme teleurstelling.”

Zijn er weleens momenten geweest dat je zoiets had van: Ozzy Osbourne, waar ben je nou in hemelsnaam mee bezig?

“Volgens mij is er in de rock-‘n-roll niemand geweest die zoveel uitglijders heeft gemaakt als ik. Dat gedoe met die vleermuis, met dat nazi-uniform, het gelazer met managers en bandleden, mijn wat ongezonde levensstijl… Normaal gesproken zou ik nu al een kwart eeuw zo dood als een pier moeten zijn. En er waren momenten dat ik er echt dichtbij was. Dagen, soms weken was ik compleet van de wereld. Daar heb ik achteraf weleens over nagedacht, ja. Maar de laatste tien jaar heb ik zoiets van: fuck it! Ik weet dat ik weleens ‘onhandig’ ben geweest, maar om daar nu achteraf spijt van te hebben. Dat vind ik onzin.”

Houdt Sharon Osbourne het nog een beetje uit met je?

“Ik hoop het, want zonder Sharon ben ik reddeloos verloren. Zij is absoluut de liefde van mijn leven, mijn navigator en mijn zakelijke adviseuse. Zij bepaalt wat voor kleren ik aan moet doen tijdens een interview, zij bepaalt zelfs in wat voor mand mijn honden slapen. Dat is een vrouw nog nooit gelukt bij mij. Voor Sharon ben ik ook getrouwd geweest, maar die vrouw had totaal geen vat op mij. Door Sharon heb ik mijn verslavingen kunnen controleren. Zij ziet mij ook gewoon als Ozzy Osbourne en niet als Ozzy die dertig jaar lang stijf stond van de drugs en alcohol. Kijk, zelf heb ik nooit enige structuur in mijn leven kunnen aanbrengen. Sharon heeft mij geleerd dat ik toch tenminste een paar dagen vooruit kan denken. Sommige dagen althans.”

Ozzy Osbourne
Ozzy en Sharon Osbourne – Foto: The LIFE Picture Collection via Getty Images

Op promotiefoto’s zie je er altijd opvallend goed uit. Je lijkt al pakweg 25 jaar geen jaar ouder te worden.

“Kijk, dat wil ik nu graag horen! Ja, met die moderne foto-technieken kunnen ze tegenwoordig van alles doen, hè. Soms zie ik foto’s van Mick Jagger en dan heb dan zoiets van: hoe is het mogelijk? Die man is ruim zeventig en gaat nog steeds tekeer als een beest. Gaat achter de wijven aan, neukt alles wat los en vast zit… Man, Mick is de grootste. Dat wil ik ook wel, maar ik besef dat me dat niet meer gaat lukken. Het zou pure zelfvernietiging zijn.”

Je speelde in een van de invloedrijkste rock-bands ter wereld, je hebt het hele rock-‘n-roll-circus overleefd en nieuwe generaties voor je gewonnen. Wat valt er verder nog te bereiken?

“Eerlijk gezegd zou ik nu zonder klagen ter plekke kunnen doodvallen. Aan de andere kant heb ik nog altijd de hoop dat een paar van mijn dromen verwezenlijkt zullen worden. Die zijn eigenlijk heel basaal. Ik zou willen dat iedereen gezamenlijk in vrede op deze aardbol kon leven. Ik hoop dat er minder woede zal zijn in deze wereld. Het zijn van die onmogelijke wensen, dat weet ik ook wel. Dat je zoiets ooit nog eens uit de mond van Ozzy Osbourne zou horen, hè?”

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws