Overweldigend en met stijl nam Elton John afscheid van Nederland

Als onderdeel van zijn Farewell Yellow Brick Road nam Elton John waardig afscheid van Nederland in de GelreDome.  Want de 75- jarige  John mag dan wat stroef lopen, zijn stem en pianostem had niks in kracht ingeboet. Hit na hit kwam voorbij, dat door een dankbaar publiek met een staande ovatie na elk nummer werd beloond.

Door: Kris Keijser

Foto’s: Ben Gibson / HST Global Limited t/a Rocket Entertainment.

Het geluid in het station was geweldig, de band van Elton John was subliem. En de icoon zelf? Die had er zin in. Want als een raket schoot hij direct achtereenvolgens ‘Bennie & the Jets’, Philadelphia Freedom’, I guess That’s Why They Call It The Blues’, ‘Border Song’- dat hij aan Aretha Franklin, die het nummer coverde in 1970 en later op haar album Young, Gifted and Black- en Tiny Dancer de zaal in.

Naast hits, durfte John het gelukkig ook aan om het geweldige ‘Have Mercy On The Criminal’ te spelen. Een mooi opbouwende ballad  zoals John dat maakte in de jaren zeventig.

Als een sneltrein denderde John door met zijn hits; een prachtig lang uitgesponnen spannende Rocket Man (I Think It’s Going To Be A Long, Long Time), een ‘Take Me To The Pilot’ waarbij Elton laat horen dat hij niet alleen geweldig bij stem is, maar hoe uniek zijn pianospel is.

Behalve twee keer dat hij snel van kleding wisselt, is John twee uur een en kwartier op het podium, zonder vaart of energie te verliezen. En zijn stem:  hij is  nu eigenlijk een betere zanger dan hij eerder in zijn carrière was. Zijn rijkere, meer resonerende zang kwam vooral bij nummers als ‘Levon’ en ‘Someone Saved My Life Tonight’ tot zijn recht, waarbij hij laatstgenoemde ‘waarschijnlijk een van mijn favoriete nummers die ik ooit heb geschreven’ noemde.

Niet alleen John was in topvorm, ook zijn band. Met onder meer gitarist Davey Johnstone en drummer Nigel Olsen die al vanaf het begin in de band van John spelen, maar ook natuurlijk publiekslieveling Ray Cooper (percussie) en Matt Bissonette (basgitaar), Kim Bullard (keyboards) en John Mahon (percussie en zang).

Dit afscheidsconcert bewijst maar weer hoe tijdloos, intelligent en knap de liedjes zijn van Elton John en zijn tekstschrijver Bernie Taupin zijn. Maar ook hoeveel hits deze icoon heeft gehad; hoe groots hij is. En: wat voor geweldige zanger en pianist John is.

Overweldigend en met stijl nam Elton John afscheid van Nederland. Je zou bijna wensen dat hij toch besluit om verder te gaan. Een diepe buiging voor deze icoon.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws