George Kooymans Golden Earring

Ode aan George Kooymans – Golden Earring

Golden Earring-gitarist George Kooymans is ernstig ziek en kan niet meer optreden. Hij heeft de ongeneeslijke spierziekte ALS. Dit betekent het einde van de Haagse band. Een ode aan George Kooymans. 

Afkomstig uit Steenbergen zijn de recente helden van mijn geboortestreek Rico Verhoeven en Pierre van Hooijdonk. Vroeger was er Merijntje Gijzen, een figuur uit het boek van A.M. de Jong. In mijn buurt woonde Jan Ligthart. Nu al jaren een gerespecteerd journalist. Destijds een grappig blond mannetje, die werd uitverkoren om de hoofdrol in de serie van Merijntje Gijzen te spelen. Jan en ik groeiden op in dezelfde straat. Hij was al op jonge leeftijd groot fan van de Golden Earring.

Hitje Radar Love

Queen, Led Zeppelin en Aerosmith en meer van dat buitenlands geweld waren mijn favorieten. Golden Earring? Dat was toch die Haagse band van dat hitje Radar Love? Pfff, toevalstreffer. Ik nam niet eens de moeite om in het oeuvre van de Earring te duiken.

Totdat de band in december 1980 een optreden gaf in Leysdream in Roosendaal. Een enorme onooglijke zaal, die helemaal volgepropt was met fans. Maanden daarvoor was ik naar grote concerten van Queen en Kiss in de Groenoordhallen in Leiden geweest. Eenzelfde soort betonnen bak, maar dan wel een paar maatjes groter. De Earring was voor mij een soort van nagerecht dat jaar.

Take No Prisoners Tour

Die avond opende de groep net als tijdens deze hele Take No Prisoners Tour met het razendsnelle Don’t Stop The Show. Alles wat daarna gebeurde, beleefde ik in een roes. Niet eerder had ik meegemaakt dat een rockband zoveel intensiteit de zaal in wierp.

Als aspirant drummer keek ik mijn ogen uit naar de acrobaatflitsen van Cesar Zuiderwijk. De enorme drumkit met dubbele basdrum waarin lampen waren gemonteerd, zoiets was ongehoord.

En dan die songs. De ene hit na de andere kwam voorbij en vooral de nummers van de enige Earring-plaat die ik destijds in mijn bezit had, No Promises…No Debts, zorgden voor de vervoering.

Bijna twee uur later liep ik naar buiten als nieuwe fan. In de jaren daarna scoorde de band monsterhits, zoals Twilight Zone, When The Lady Smiles en Going To The Run. Maar de vier mannen verdomden het om voor een langdurig Amerikaans succes de permanente oversteek te maken. Ook al schalde Radar Love decennialang door vele speakers als een van de meest gedraaide nummers door de radiostations aldaar.

Sena European Guitar Awards

Eenmaal muziekjournalist mocht ik de band enkele keren spreken.

In 2012 hielp ik mee met het organiseren van de Sena European Guitar Awards en werd in Vlissingen uitgedeeld aan George Kooymans. Hij was zichtbaar zeer content met deze prijs. Ook in de jaren daarna bleef ik de Golden Earring volgen. Voor de uitreiking van een gouden plaat voor het album Tits ’n Ass in het Hardrock Café in Amsterdam, regelde ik voormalig Rolling Stones-bassist Bill Wyman. Het bleek hun laatste studioplaat te zijn.

Twee jaar later stonden Leo Blokhuis en ik zij aan zij met Kooymans toen hij in Amsterdam in Club Ziggo aan Slash de Sena European Guitar Award uitreikte. Twee jaar later zou Slash tegen mij zeggen dat hij pas achteraf besefte wie hem het beeldje in zijn handen had gedrukt.

Slash zei: “Here is the motherfucker!”, terwijl hij  George in 2016 aan mij aanwees op een foto en daarbij uitlegde: “De Golden Earring was in de jaren ’70 voor mij een band van een andere planeet. De planeet Europa. Pas een paar dagen later bij het zien van de foto’s van die uitreiking, vertelde iemand mij dat George Kooymans mij die prijs had gegeven. Maar dan kon helemaal niet. Hij zag er jonger uit dan ik.”

In datzelfde jaar mocht ik op audiëntie bij Mr. Kooymans in zijn prachtige hoeve in het Belgische Rijkevorsel. Zelden ben ik door iemand zo vriendelijk en gemoedelijk ontvangen. Maar ik was vooral getuige van zijn pure passie: op de stoep voor het huis lagen de kabels die uitkwamen in zijn fenomenale huisstudio.

George Kooymans, oprichter Golden Earring

George was oprichter van de Golden Earring en heeft als componist, gitarist, zanger, tekstschrijver en muziekproducent een immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Hij sprak gepassioneerd over heden en verleden. Ik dacht terug aan hoe de jonge Jan Ligthart in 1977 rondliep met de nu legendarische live-plaat Live en heeft mij zo nieuwsgierig gemaakt. Daar ben ik nog dankbaar voor.

Zoveel concerten en zoveel platen later is de Golden Earring een deel van mijn muzikale DNA geworden. Dat George Kooymans nooit meer op het podium zal staan, is onverteerbaar. En dat Wikipedia sinds gisteren opent met: ‘Golden Earring wás een Nederlandse rockband’, is niet te bevatten. De band is plotsklaps muziekgeschiedenis geworden. George Kooymans heeft met Barry, Rinus en Cesar duizenden fans in 60 jaar zoveel plezier en geweldige goede muziek geboden. Dat zal niet snel worden vergeten en die was er zonder hem als mede-initiator nooit geweest.

Ik hoop dat je de komende tijd op muzikaal gebied nog iets kan doen, dat zou geweldig zijn.

George, je bent mijn held.

Jean-Paul Heck

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws