Nostalgisch Pearl Jam verklaart Pinkpop opnieuw de liefde

De muziek van Pearl Jam heeft een betoverende werking. Eddie Vedder (57) vliegt vocaal wel eens uit de bocht, bepaalde covers schieten hun doel voorbij en van een gestroomlijnd visueel spektakel is eigenlijk amper sprake. Maar de Amerikaanse grungesensatie komt er op Pinkpop met het grootste gemak mee weg, omdat ieder concert een unieke belevenis is die zijn weerga niet kent.

Door Sebastiaan Quekel en foto’s van Kim Balster

Oogverblindende lichten, metershoge vlammen, peperdure visuals. Veel rockbands denken tegenwoordig dat een opening van een headlineshow op Pinkpop zo spectaculair mogelijk moet zijn. Metallica deed het vrijdag door bijna midden in het publiek te beginnen, Pearl Jam denkt er anders over.

De band start de tweede headlineshow van Pinkpop 2022 in alle bescheidenheid: geen poespas, geen introductiefilmpje of een luide knal, alleen een simpele groet. Eddie Vedder, gestoken in een eenvoudig overhemd, wandelt met een stel papieren onder zijn armen ontspannen het podium op, alsof hij onderweg naar kantoor is. Maar dan, uit het niets, spuugt Pearl Jam met ‘Even Flow’ direct een van zijn grootste hits over de festivalweide. Bam, uit het niets!

Direct daarna wordt duidelijk waar Vedder die papieren voor nodig heeft. “De eerste keer dat wij op Pinkpop speelden is 30 jaar en 10 dagen geleden”, zegt de vijftiger in zijn beste Nederlands. “Ik spreek sindsdien een klein beetje Nederlands. Het was een dag die ik nooit zou vergeten.”

Vedder memoreert met plezier aan die legendarische Pinkpop-show in 1992, waarbij hij vanaf een wiebelende camerakraan het publiek in dook: een ietwat klungelige sprong die de hele wereld over ging. De betrokken cameraman, van wie Vedder altijd dacht dat hij nog altijd boos op hem was, wordt door Pearl Jam uit het niets het podium op getrokken. “Ik kan jullie verzekeren: Eddie Vedder is de aardigste artiest die ik ooit heb ontmoet”, geeft hij Pinkpop mee.

Pearl Jam en Pinkpop zijn sinds die onvergetelijke sprong onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de ruim twee uur durende show (een half uur korter dan aangekondigd) haalt Vedder fijne herinneringen aan het festival op en spelen hij en zijn mannen zo’n twintig uiteenlopende songs.

De echte fan weet ondertussen wat een Pearl Jam-optreden te bieden heeft. Maar ook weer niet: iedere show is het één grote verrassing welke vergeten parels nu weer de revue zullen passeren. Op Pinkpop neemt de band dan ook een flinke duik in de diepe krochten van hun repertoire. De setlist (20 nummers in totaal) staat zoals verwacht bol van de verrassingen. Toegegeven: niet alle liedjes plakken even gretig. De Neil Young-cover Throw your Hatred Down slaat een beetje dood, en een nummer als Quick Escape (2020) kan zich simpelweg niet meten met de rest van het materiaal.

Het zijn anderzijds slechts spaarzame momenten waarop de show wat aan karakter verliest. Het wonderschone Better Man leidt opnieuw tot een tranendal, en het weergaloze Jeremy laat het publiek kolken van enthousiasme.

Dat laatste komt vooral omdat Pearl Jam, op een paar kleine misstappen na, in bloedvorm verkeert. Het plezier spat werkelijk van het Pinkpoppodium, de chemie onderling is perfect, de zang is wonderschoon en de spontane grapjes en opmerkingen van Vedder zorgen wederom voor een fijne, warme sfeer.

 

Echt mensen, wat een geniale frontman blijft hij toch. De man met het meest vriendelijke gezicht van de popindustrie wordt hij ook wel genoemd. Voor ons is hij vooral een wereldzanger, de stem van een generatie. Zijn vocals klinken zo krachtig dat het handjevol middelmatige rocknummers (Sleeping by Myself, Dance of The Clairvoyants) nog opwindend klinkt.

Het beste bewaart Pearl Jam voor het laatst: een ronduit fantastische uitvoering van Pink Floyds Comfortably Numb (waarbij Vedder even de mist in dreigde te gaan) en de monsterhit Alive zorgen samen voor een enorme ontlading op Pinkpop. “Oh, I’m still alive”, klinkt het uit de monden van zeker 70.000 bezoekers, als alle lichten op het veld tegelijkertijd aan gaan. Een machtig einde van een machtig optreden.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws