Nol Havens: Doe Mij Maar Alles | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: Doe Mij Maar Alles van Nol Havens.

Tekst: Jean-Paul Heck

Liedjessmid

Nol Havens is altijd al een geduchte liedjessmid geweest. Zijn taalgebruik, gevoel voor melodie en herkenbare dictie zitten voor altijd in het geheugen gegrift van de Nederlandse muziekgeschiedenis. Hij scoorde met zijn band VOF De Kunst wereldhits maar dat is slechts een overigens heerlijk hoofdstuk in het muzikale leven van deze sympathieke zanger. Havens is iemand die er geen moeite mee heeft om zijn hart te laten spreken. Of dat nu in een solovoorstelling is , in het theater met honderden kinderen of met ‘De Kunst’  zoals hij zijn band noemt.

Melancholieke schwung

In 2006 maakte hij het fraaie album Hoop en vier jaar terug ging hij een samenwerking aan met stadgenoot en goede vriend Ferdi Lancee. Suzanne Voorbij noemden de heren het. En juist dat is precies wat Havens doet op dit ferme Doe Mij Maar Alles. Een plaat die vanaf de openingssong weet te beklijven. Zijn stem heeft nog altijd die melancholieke, soms wat luie schwung. Het past bij het Americana-karakter van dit werkstuk dat hij samen maakte met de Belgische producer en alleskunner Tom Vanstiphout. Met een keurkorps aan topmuzikanten nam Havens 10 nummers op die zeer persoonlijk zijn.

Nieuw geluk

De openingssong, dat ook meteen het titelnummer van de plaat is, vat eigenlijk alles samen. Pluk de dag en geniet! Havens maakte genoeg ellende mee in zijn persoonlijke leven om het hier en nu op waarde in te schatten. Na de dood van zijn vrouw vond de zanger nieuw geluk en dat is hem dierbaar. Hij schreef ook een pracht liedje met Stephanie Struijk en Vanstiphout in de vorm van ‘Verlangen’. ‘Denk Af En Toe Aan Mij’ is tekstueel biografisch en zoemt op een indrukwekkende manier in op de laatste gesprekken die Havens had met zijn naasten. Ook persoonlijke kwesties zoals de administratieve verwarring rondom zijn adoptiekinderen uit Sri Lanka adresseert hij in het erg mooie ‘Ik Zal Er Voor Je Zijn’.

Havens heeft net als collega Jack Poels het vermogen om het leven van dichtbij te observeren en op een volstrekt autonome manier in muziek om te zetten. Doe Mij Maar Alles is een monument van een Nederlandstalige plaat.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws