“No Woman No Cry”

“No Woman, No Cry” | Hitjescollege

Tekst: Boyd Bas en Jelle Leeuw van @hitjescollege

“No Woman, No Cry”, misschien wel hét nummer waar Robert Nesta Marley de Reggaemuziek wereldwijd mee op de kaart heeft gezet.

Vaak wordt er gedacht dat de titel van dit nummer iets dergelijks betekent dat een man prima zonder een vrouw door het leven zou kunnen. De juiste interpretatie is echter ‘No, woman, nuh cry’, waar ‘nuh’ in Jamaicaans Patois ‘don’t’ betekent. Het betekent dus eigenlijk: “nee meisje, huil niet” en het gaat over de kracht van vrouwen. “Everything is gonna be alright”, maak je geen zorgen alles komt wel weer goed. Het is een troostend nummer voor alle vrouwen die door een moeilijke periode gaan.

Hoewel Bob Marley het nummer geschreven en overduidelijk gezongen heeft, staan de muziekrechten op naam van een zekere Vincent Ford. Die naam zegt je waarschijnlijk niets, en dat is niet erg, want Vincent Ford was een goede vriend van Bob Marley en had een simpele foodkitchen in Trenchtown, een ghetto in Kingston, Jamaica. Vincent was fysiek gehandicapt, zat in een rolstoel en had moeite om zijn hoofd financieel boven water te houden. Bob had zoveel medelijden met zijn vriend dat hij Ford de muziekrechten gaf voor “No Woman, No Cry”. Op deze manier kreeg Ford telkens een percentage wanneer het album ‘Natty Dread’ of het nummer zelf werd verkocht. Zo gezegd zo gedaan, maar wat wil nou? De live versie van “No Woman, No Cry” werd een wereldhit.

Het geld stroomde binnen, maar niet bij Bob. Vincent Ford profiteerde namelijk van de goede verkoopcijfers. Bob, zoals een echte rastafari betaamt, gaf weinig om het geld en wilde alleen maar dat zijn vriend een beter leven kreeg dan hij nu had. Het geld moet hem dus koud hebben gelaten. Zo was het immers Marley die ooit zei: “The greatness of a man is not how much wealth he acquires, but in his ability to affect those around him positively.” Met de kerstdagen, de tijd van aan elkaar denken en cadeaus geven, achter de rug, kan je niet anders dan deze wijze woorden beamen. Het was overigens niet uniek dat Marley de muziekrechten op de naam van een vriend zette, hij heeft dit bij nog enkele nummers gedaan.

Zo heeft deze hit niet alleen een mooie boodschap in zich, maar zit er ook een mooi verhaal achter!

Lees meer van @hitjescollege:

“Dancing in de Moonlight” van King Harvest (gecovered door Toploader)

‘Eyes Without A Face’ van Billy Idol

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws