Nine Million Bicycles van Katie Melua | Hitjescollege

In deze ‘muziekles’ van Hitjescollege duiken we in Nine Million Bicycles van Katie Melua. Waar gaat dit nummer eigenlijk over? Lees verder!

Door de Coronacrisis ligt de Nederlandse fietsenmarkt op zijn gat. 23 Miljoen fietsen in dit landje en toch blijven er meer en meer bijkomen. Waar ze die grote hoeveelheden fietsen wel kennen, is Beijing, en daarom wil ik je vertellen over “Nine Million Bicycles” van zangeres Katie Melua uit 2005. Het idee voor het nummer kwam toen Melua en mede singer-songwriter Mike Batt een gezamenlijke trip naar Beijing namen. Tijdens een stadstour vertelde de gids dat de stad alleen al 9 miljoen fietsen zou bezitten.

Het idee bleef in het hoofd van Batt spoken en zodoende schreef hij op de weg terug naar Groot-Brittannië het lied “Nine Million Bicycles” voor Katie Melua om op te nemen. Naast dit nummer zou Matt nog veel meer nummers voor de oorspronkelijk Georgische zangeres schrijven.

De coupletten van het nummer beginnen allen met een feitje, zoals dat er negen miljoen fietsen in Beijing zouden zijn. Naar schatting had Beijing een populatie van ongeveer 16 miljoen op het moment dat Batt het nummer schreef in 2005. De schatting van 9 miljoen fietsen in de stad alleen is dus een redelijke schatting. Het tweede couplet begint echter met de volgende zin: “We are 12 billion light-years from the edge. That’s a guess — no-one can ever say it’s true”.

Hierover kan redelijkerwijs wel gezegd worden dat het niet waar is. Wetenschapper Simon Singh uitte zijn kritiek op Melua voor de onjuistheid in haar lyriek. Hij schreef dan ook een ludieke vervanging: “We are 13.7 billion light-years from the edge of the observable universe; that’s a good estimate with well-defined error bars/and with the available information, I predict that I will always be with you.” Melua kon wel om de gein van deze nerd lachen en gaf toe dat ze beter had moeten weten. Ze had immers op de middelbare school zelf in een astronomieclubje gezeten.

Een pientere vrouw met bijzonder zangtalent dus. Dat blijkt wel uit het feit dat het lied zelfs plek #23 haalde in de Top2000 van 2005. Ook een indrukwekkend feitje.

Lees meer van @hitjescollege

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws