MUSIC FILM FESTIVAL: Het verhaal achter jouw favoriete muziek

Tilburg is een nieuw festival rijker: het Music Film Festival. Een filmfestival dat helemaal om muziek draait. Films met muziek als centraal thema; portretten van bands en solo-muzikanten, concertregistraties, muziekvideo’s, documentaires en fictie. Het festival is veel meer dan films alleen. Er valt ook van live muziek te genieten, er zijn live interviews met artiesten en er zijn workshops waar filmmakers en muzikanten over hun werk praten.

Om het festival mogelijk te maken hebben Poppodium 013, Filmhuis Cinecitta, Muziekpodium Paradox en bioscopencomplex Pathé Tilburg Centrum in Tilburg de handen ineen geslagen met de Stichting Music Film Festival, een kleine groep muziek- en filmfanaten met een achtergrond in de media, film- en muziekwereld.

Music Film Festival biedt een mix die weinig andere festivals kunnen neerzetten. Precies daar was het de organisatoren om te doen. Jaarlijks verschijnen wereldwijd tientallen films waarin muziek centraal staat. Incidenteel zijn die wel terug te vinden op reguliere filmfestivals, maar doorgaans is daar toch een vergrootglas voor nodig. De films die in Nederland worden uitgebracht, zijn alleen kort te zien. Veel muziekfilms draaien hier helemaal niet. Music Film Festival springt in dat gat en brengt zoveel mogelijk prachtige muziekfilms bij elkaar.

Eerste editie 2022

In deze eerste editie – van vrijdagavond 2 september tot en met zondag 4 september – zijn er zowel populaire muziekfilms als kleinere arthouse films, gloednieuwe films als oude klassiekers te zien in het centrum van Tilburg. De ene keer gevolgd door live muziek, de andere keer met een interview met de artiest of met de maker van de film. En er is een speciale talkshow over het maken van muziekvideo’s.

Films en live muziek 

Bij dit festival springt de combinatie van film met daarna live muziek eruit. Zoals vrijdag de vertoning in Pathé van Live At Paradiso van de Nederlandse symfonische metalband Epica, daags voordat de band een concert geeft in een uitverkocht 013. Op zaterdag in Cinecitta de Nederlandse première van een documentaire over de Spaanse flamenco-artiest Jorge Pardo, die daarna optreedt bij Paradox. Pardo was 20 jaar de vaste begeleider van gitarist Paco de Lucía. Op zondag vertoont 013 de documentaire van R.K. de Veulpoepers B.V. met aansluitend een optreden van Frank van Os, Ad Grootten en Zjef Naaijkens.

In Paradox is die zondag de vertoning van De Legende Plus over Cuby & Blizzards waarbij tv-maker Jan Douwe Kroeske de filmmaker interviewt en Blizzards-gitarist Erwin Java Cuby-nummers speelt.

Interviews en workshops

Bij tal van films zijn interviews met de makers ervan. Zo komt de Duitse regisseur Philipp Reichenheim langs voor zijn film Freakscene over de indierockband Dinosaur Jr. Er is een gesprek met twee leden van de vrouwelijke metalband Slave to Sirens uit Libanon, die geportretteerd worden in de film Sirens. De Finse regisseur Eirani Paakkanen is aanwezig in Tilburg om te praten over zijn film Karaoke Paradise, een sfeervolle vertelling over de wereld van karaoke.

In workshops zijn muzikanten of filmmakers aan het werk en kunnen deelnemers hen vragen stellen over de keuzes die zij maken. Zo werken filmcomponisten Eric Blom & René Meister aan de nieuwe film Onder Het Maaiveld van regisseur Mark Verkerk (De Nieuwe Wildernis, De Wilde Stad). De film gaat over het stille ondergrondse leven – pieren, larven, microben – die Meister met muziek tot leven moet wekken. Hoe doe je dat? Welke geluiden horen bij die ‘enge’ beestjes?

En er is de première van interviewfilm ‘Henny Vrienten, In Zijn Eigen Woorden’ over het dit jaar overleden Doe Maar-icoon uit Tilburg.

Over Music Film Festival

Music Film Festival in Tilburg is hét festival voor film en muziek. Music Film Festival heeft als doel om zoveel mogelijk kwaliteitsfilms, film- en muziekgenres samen te brengen, om zoveel mogelijk Nederlandse filmmakers en muzikanten aan bod te laten komen, tussen het rijke aanbod van internationale films. Music Film Festival 2022 is een samenwerking van Poppodium 013, Filmhuis Cinecitta, Muziekpodium Paradox, Pathé Centrum en Stichting Music Film Festival, met steun van de Gemeente Tilburg, Prins Bernhard Cultuurfonds en Fontys Hogescholen. 

Kaartverkoop

Tickets voor elke filmvertoning, concert, workshop of talkshow zijn verkrijgbaar via de festivalwebsite www.musicfilm.nl en bij de zalen zelf. Een ticket kost €10,50.

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws

Remember Phil & Gary

Volgende week is de 11e editie van ‘REMEMBER PHIL & GARY’ op 3 februari in Culemborg en 4 februari  2023 in Weert; twee evenementen die

Lees meer

Bunker | The Underground

BUNKER is een moderne rockband die draait om gepassioneerde en pure muziek maken! Met invloeden van verschillende 90’s en 00’s bands zoals Oasis, Nirvana en

Lees meer