Marvin Gaye

Marvin Gaye: de dood van een invloedrijke soulzanger

Of Marvin Gaye zijn eigen dood uit handen heeft gegeven op die bewuste avond in 1984? Het klinkt absurd, maar Marvins broers en zussen zijn er stellig in. Dat zijn vader het pistool, gekregen van Marvin om zich te kunnen beschermen tegen indringers, leegschoot op zijn beroemde zoon, lijkt die stelling nogal tegen te spreken. Toch is die conclusie niet eens ondenkbaar.

On this day – 1 april 1984

Op 1 april 1984 is Marvin Gaye bijna 45 jaar oud. Bijna, want op 2 april 1939 werd de Amerikaanse zanger geboren in Washington. In zijn jeugd is de band met zijn vader Marvin Sr. slecht. Marvin Jr. probeert zijn kerkelijke vader te ontvluchten. Het aansluiten bij de luchtmacht leidde tot een snel ontslag en hij belandde met zijn fantastische stem al snel in de muziek. Tijdens zijn muzikale carrière speelt drugs een belangrijke rol. Er zijn jaren dat het beter met hem gaat, maar ook langere periodes in zijn carrière lijkt hij eraan onderdoor te gaan.

Ook probeerde de zanger al tweemaal een einde aan zijn leven te maken. De eerste keer na de dood van Tammi Terrell, die overlijdt aan de gevolgen van een hersentumor. De twee waren goed bevriend en Gaye raakt verstrikt in een zware depressie. De tweede zelfmoordpoging is in 1979 na zijn scheiding van de veel jongere Janis Hunter.

Marvin Gaye’s Sexual Healing Tour

Toen hij begin jaren tachtig na een aantal jaren in Europa te hebben verbleven (waaronder langere tijd in Oostende) en daar nuchter te zijn geworden, raakte de zanger in de Verenigde Staten tijdens de Sexual Healing Tour weer aan de drugs. Een grote hekel aan touren en de enorme druk zorgden voor de terugval. Marvin Gaye kreeg paranoïde verschijnselen en werd overtuigd van een aanslag op zijn leven en ging daarom in die tijd ook kogelwerende vesten dragen. Aan het einde van de tour besloot hij dan ook om terug te gaan naar zijn ouders in de VS, naar het huis dat hij voor hen had gekocht.

De ouders van Gaye hadden tot 1 april 1984 al een paar dagen ruzie over zoekgeraakte verzekeringspapieren. Op de avond van de schietpartij verplaatste de ruzie zich naar de slaapkamer van de zanger. Marvin Gaye Jr. nam het op voor zijn moeder en verwijderde zijn vader hardhandig uit de kamer. Niet gediend van de vernederende en onbeschofte hardhandigheid van zijn zoon kwam vader Gaye even later met het pistool terug de kamer in. Het eerste schot bleek uit onderzoek al fataal.

Begrafenis van Marvin Gaye

De begrafenis van de rythm-and-blueszanger werd druk bezocht. Niet alleen waren er naar schatting tienduizend rouwende fans aanwezig, ook verschillende muzikale collega’s brachten een laatste groet. Meerdere nummers werden gezongen door onder andere Stevie Wonder, Dick Gregory en Smokey Robinson. Wat Gaye naliet, waren niet alleen zijn bekende, prachtige songs. Bijna twee miljoen dollar aan schulden kwamen terecht bij zijn zoon Marvin III. Uiteindelijk zijn deze schulden betaald met de royalty’s uit het werk van zijn vader. De moeder van Marvin Gaye heeft na dit incident de scheiding van haar man Marvin Sr. aangevraagd.

Zijn eigen dood en uiteindelijk de scheiding van zijn ouders zouden volgens de broers en zussen redenen zijn geweest om zijn vader tot deze daad te drijven. Op die manier zou hij hebben geweten dat zijn moeder zich zou losmaken van haar man. Zodoende is de moord op Marvin Gaye toch een soort van zelfmoord geweest…

Marvin Pentz Gay Jr. werd 44 jaar oud. De ‘e’ achter de naam Gay toevoegen zou hij zogezegd als eerbetoon aan Sam Cooke hebben gedaan.

Tekst: Stijn Baarendse

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws