Liquid Tension Experiment

Liquid Tension Experiment: LTE3 | Album van de week

Hoewel de coronacrisis op de pauzeknop in de muziekwereld drukte, ging een aantal dingen gewoon door. Albums bijvoorbeeld! In de rubriek ‘Album van de week’ plaatst de redactie van Soundz iedere week een nieuwe favoriet. Dit keer: LTE3 van Liquid Tension Experiment

Liquid Tension Experiment leek verleden tijd. Zeker na het vertrek van drummer Mike Portnoy uit Dream Theater. Hij en gitarist John Petrucci vormden toch het geweten van deze exceptioneel spannende instrumentale symfonische rockgroep. Maar tijd lijkt alle wonden te hebben geheeld. Toetsenman Jordan Rudess, ook lid van Dream Theater, raakte na een symfonische rock bootcruise weer in contact met Portnoy. Ook Petrucci en de geweldige drummer zochten daarna weer contact met elkaar en Portnoy speelde zelfs mee op het vorig jaar verschenen solo-album van het gitaarfenomeen.

Liquid Tension Experiment: de heren zijn het niet verleerd

Toen daarna corona de wereld in de greep hield en de agenda’s leegliepen, was er afgelopen zomer ook weer ruimte om met z’n drieën, aangevuld met meesterbassist Tony Levin, weer de studio op te zoeken. 22 jaar geleden kwam er voor het laatst een album uit met nieuwe composities van dit kwartet, maar de heren van Liquid Tension Experiment zijn het nog niet verleerd. De liveplaten die tussendoor nog verschenen, waren aardige tussendoortjes, maar dit LTE3 is van een totaal andere orde. Het bizar hoge spelniveau is alleen nog maar opgekrikt. Zet de opener Hypersonic maar eens op en je valt meteen van je stoel. Dit is wellicht de meest extreme muzikale krachtpatserij die ik in tijden heb gehoord.

LTE3: het beste wat de band tot nu toe uitbracht

Deze track is overigens niet synoniem voor de rest van de plaat. De songs zijn gevarieerd en naast virtuositeit is er veel ruimte voor melodie en dynamiek. Het maakt dit LTE3 tot een absolute topplaat in het genre waar nog steeds miljoenen fans voor warm lopen. Dit werkstuk is het beste wat Liquid Tension Experiment tot nu toe uitbracht. Mocht je hier nog niet genoeg aan hebben? Op de luxe editie is nog een extra schijfje toegevoegd met improvisaties.

Winnen!

Benieuwd naar de plaat? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een exemplaar van LTE3 van Liquid Tension Experiment.

Tekst: Jean-Paul Heck

 

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws