Led Zeppelin

Led Zeppelin: D’yer Mak’er | Hitjescollege

“Een zielige poging van Led Zeppelin om reggae te spelen.” “Een van de slechtste nummers die de band ooit heeft gemaakt.” “Een slechte imitatie.” Zomaar wat uitspraken van Rolling Stone Magazine toen Led Zeppelin in 1973 het nummer D’yer Mak’er uitbracht. Ondanks het feit dat de kritieken niet mild waren en de fans het nummer niet serieus namen, gaan we dit bijzondere nummer toch uitlichten! 
Tekst: @hitjescollege
D’yer Mak’er had namelijk nooit opgenomen moeten worden, volgens bassist van de band John Paul Jones was het nummer een ‘studio joke‘ en niet meer dan dat. Om deze reden heeft dezelfde Jones meerdere malen zijn afgunst voor het nummer uitgesproken. Maar niet alle bandleden waren zo negatief over D’yer Mak’er. Zo was het Led Zeppelins leadzanger Robert Plant die wel degelijk hitpotentie in het nummer zag en van mening was dat het nummer als single uitgebracht zou worden! Zo gezegd zo gedaan. Leuk feitje is dat niet alleen Robert Plant fan is van het nummer. Axl Rose, zanger van Guns N’ Roses, vertelde namelijk dat het dit nummer was dat hem warm heeft gemaakt zware rockmuziek. Wie weet wat er dus was gebeurd als dit nummer nooit was uitgekomen.

D’yer Mak’er: vreemde eend in de bijt

Binnen het repertoire van de Britse rockband Led Zeppelin is D’yer Mak’er een vreemde eend in de bijt. D’yer Mak’er klinkt namelijk als een reggaenummer, terwijl Led Zeppelin doorgaans vooral pure rockmuziek maakt. Opvallend aan het nummer is onder andere het unieke drumgeluid van John Bonham. Om de drums zo te laten klinken waren er tijdens de opnames van het nummer drie microfoons nodig die op een flinke afstand van het drumstel geplaatst werden.

Led Zeppelin: nummer bedoeld als grap

Naast de drums van Bonham en de reggae vibe valt er nog wat op aan het nummer: de titel. Want hoe spreek je het uit en waar komt het vandaan? Plant vertelde in 2005 tijdens een interview dat ook de titel bedoeld was als grap. Zo komt het van een oude Engelse grap tussen twee vrienden die het volgende gesprek hebben: Vriend 1: “My wife’s gone to the West Indies (Antillen, red.)” Vriend 2: “Jamaica?” (Wat uitgesproken in informeel Engels klinkt als “Did you make her?“) Vriend 1: “No, she wanted to go.” De titel is gekozen om nogmaals de reggae sound van het nummer te benadrukken, ook laat het een stukje humor van de bandleden zien. Gelukkig voor de mannen van Led Zeppelin maken ze muziek en bedrijven ze geen cabaret…

Deel bericht op

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meer nieuws